Η Βουλή έβαλε τέλος στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

xryshaygh

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγήθηκε την διακοπή  χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγή με 8 ψήφους έναντι 1. Αύριο ή την Τετάρτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν όλα κόμματα εκτός του ναζιστικού μορφώματος. Σημειώνεται ότι αύριο ή την Τετάρτη θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ένταση υπήξε κατά την έναρξη με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο να καταγγέλει πολιτική δίωξη που στηρίζεται σε καταθέσεις «κουκουλοφόρφων μαρτύρων», όπως είπε, ενώ και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κατήγγειλε πως υπάρχει «αριστερή τρομοκρατία» που μετρά δεκάδες νεκρούς, και πως στοχοποιείται το κόμμα του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στην εισήγησή του σημείωσε πως «για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν κόμματα τα οποία κατηγορούνται ότι αποτελούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος».

Και συνέχισε «Όταν όμως υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη πολιτικού κόμματος, υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες για την τέλεση σοβαρών εγκληματικών πράξεων, οι οποίες στρέφονται κατά της ίδιας της χώρας ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη, οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε πως «ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, που χαρακτηρίζεται από στρατιωτική δομή, σε συνδυασμό με την πληθώρα μαρτυριών και ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας» και κατέληξε λέγοντας πως εισηγείται την «αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ως στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη».