Βενιζέλος: “Δε θα υπάρξει νέο μνημόνιο”

venizelos

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε έντονη κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντεξή που έδωσε στο Γιάννη Πρετεντέρη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε όλα τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, στη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του στις περιφερειακές εκλογές, στα περί «αποστασίας», αλλά και στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Σε ό,τι αφορά το χρέος είπε ότι είναι «αντιμετωπίσιμο με πολλούς τρόπους» και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει νέο δάνειο και άρα δεν θα υπάρχει νέο μνημόνιο.

«Θα υπάρχει όμως επιτήρηση, όπως προβλέπεται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», υπενθύμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Άψογες» χαρακτήρισε τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και διαφοροποιήθηκε σε σχέση με το μέγεθος των ευθυνών καθενός στην τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Είπε ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι όσο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η συνοχή του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο συμβαίνει και για τη ΝΔ.

Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει παθητικά στις ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά στους επόμενους μήνες κάθε εβδομάδα θα αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία.

Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2015, ώστε να μη πάμε σε εκλογές, ενώ για το πρόσωπο του Προέδρου είπε ότι όλα είναι ανοιχτά και ότι θα μπορούσε να προέρχεται και από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως κάποιος «του μεγέθους του Μίκη Θεοδωράκη».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε πει» και διατύπωσε τα τέσσερα «όχι» της κυβέρνησης, κατά τις συζητήσεις με την τρόικα: Όχι νέα οριζόντια μέτρα. Όχι νέοι φόροι. Όχι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. Όχι ομαδικές απολύσεις.

Σε ερώτηση που του έγινε για τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα που υποστήριξε ότι οι Ελληνες «δεν υπερφορολογούνται», τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα «άδικο» φορολογικό σύστημα: «Κάποιοι υπερφορολογούνται και κάποιοι φοροδιαφεύγουν και αυτή είναι μια άδικη κατάσταση».

Χαρακτήρισε «στρατηγική της ανεκπλήρωτης εφόδου» τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα καταρρεύσει στις ευρωεκλογές.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτελεί εναντίον του συμβόλαιο πολιτικού τραυματισμού ή θανάτου του, συμπληρώνοντας ότι τα συμβόλαια ανατίθενται από συμφέροντα και μάλιστα από θιγόμενα συμφέροντα.

Σε αναφορά του για την υπόθεση των υποβρυχίων, είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιτίθεται εναντίον του για το θέμα, ενώ ο ίδιος υπήρξε υπουργός Αμυνας για δύο χρόνια και η υπόθεση αυτή πάει πίσω έως και 15 χρόνια.

Χαρακτήρισε ανοιχτό θέμα το αν στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών θα υπάρξει ένα ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς. «Το θέμα με τα ονόματα των κομμάτων θα συζητηθεί, όπως και πολλά άλλα θέματα, σε μια μεγάλη Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, στην οποία θα προσκληθούν όλοι», είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος μάλιστα, διευκρίνισε ότι η πρόσκληση απευθύνεται και σε παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και άλλα.

Απαντώντας στο αν  υπάρχει θέμα αλλαγής ονόματος στο ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται τώρα, για να προσθέσει πως όταν φθάσουμε στη δημιουργία του άλλου χώρου, τότε θα συζητηθούν όλα.

Στις δημοτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί με κόμματα, τόνισε, αλλά θα υποστηρίξει πρόσωπα, όπως ο Γιώργος Καμίνης στην Αθήνα και ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη.