Βαρουφάκης: “Θα είχε καεί το Σύνταγμα αν περνούσε το 3ο Μνημόνιο η ΝΔ”

«Βόμβες» ξανά κατά και του Αλέξη Τσίπρα από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον άνθρωπο που κάποτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει asset της κυβέρνησής του. Χαρακτήρισε το 3ο Μνημόνιο, αυτό που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, ως το πιο αποικιοκρατικό χαρτί και τόνισε πως αν το περνούσε η ΝΔ, θα είχε καεί το Σύνταγμα.

«Το 3ο μνημόνιο θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αποικιοκρατικό χαρτί, που υπέγραψε ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε ποτέ να περάσει το 3ο μνημόνιο η ΝΔ; Θα είχε καεί το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους. Από τότε, περνάνε ανήκουστα πράγματα», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS 103,6.

Και άφησε να εννοηθεί πως επειδή ο Αλέξης Τσίπρας περνά τα πάντα χωρίς “να ανοίξει μύτη”, τον… προτιμά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αν ήσασταν ο Σόιμπλε ποιον θα προτιμούσατε λοιπόν; Τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη; […] Ο κ. Σόιμπλε είναι απολύτως σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές», τόνισε.

Το Μνημόνιο είναι ένας ζουρλομανδύας, ένας απόλυτος παραλογισμός – Πίστεψα τον Τσίπρα, είχαμε ένα πλάνο, γι’ αυτό μπήκα στην κυβέρνηση αλλά μετά από μερικούς μήνες αποφάσισε να γίνει Σαμαράς, ότι θα προσυπογράψει αυτά με τα οποία διαφωνεί, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να αποτύχουν – Γιάνης Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο πλεόνασμα, κάνοντας λόγο για αιτία… εθνικού πένθους! «Το πραγματικό πλεόνασμα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται και επετεύχθη μέσω συρρίκνωσης. Το Δημόσιο από τη συρρικνωμένη πίτα της οικονομίας και της ιδιωτικής αγοράς κατάφερε να έχει μεγαλύτερο πλεόνασμα. Αυτό είναι λόγος για να βγούμε στους δρόμους. Είναι λόγος για πανεθνικό πένθος. Υπάρχει μία οικτρή αύξηση των φορολογικών συντελεστών, βλ. ΦΠΑ και αύξηση φόρου εισοδήματος στους φτωχούς. Όταν βρίσκεσαι υπό καθεστώς δουλοπαροικίας, δεν μπορείς να λες “κατάφερα”. Τι καταφέραμε; Να συρρικνώσουμε την οικονομία; Να διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό; Δεν μπορούμε να μιλάμε για κατορθώματα».

«Εγώ δεν αμφισβητώ, ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας, θα θέλανε να μειώσουν τους φόρους, όπως και ο κ. Τσακαλώτος ή ο κ. Μητσοτάκης, αν βγει. Αυτό πρέπει να γίνει. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, είναι κοινός νους», πρόσθεσε.

«Θα συνεργαζόμουν και με τον διάβολο και με τον Μεφοστοφελή αν ήταν να σώσω τη χώρα μου και να απελευθερωθεί από τη χρεοδουλοπαροικία. Θα συνεργαζόμουν και την αντιπολίτευση. Μέχρι το Νοέμβριο του 2011, να σας θυμίσω, ότι συζητούσα με όλους. Και με ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, και με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σαμαρά και είχαμε συμφωνία σε πολλά πράγματα, με τη διαφορά ότι ο κ. Σαμαράς μετά, έδωσε γη και ύδωρ για να γίνει κυβέρνηση, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε αυτό».

Επανάλαβε πως «οι κλειστές τράπεζες δεν είναι δική μου ευθύνη, ήταν ευθύνη του Eurogroup της 25ης και 27ης Ιουνίου» και αποκάλυψε ότι «είχα εξηγήσει στον κ. Τσίπρα, από τον Απρίλιο του 2012, βλέποντας το προεκλογικό του πρόγραμμα, ότι πρέπει να αποφασίσει, αν γίνει πρωθυπουργός, τι θα πει στον Ντράγκι, αν του πει να προσυπογράψει, αυτά που υπέγραψαν οι προηγούμενοι, αλλιώς θα του κλείσει τις τράπεζες. Του είχα πει τι πρέπει να κάνει, αλλιώς ας άφηνε τον Σαμαρά, γιατί να βγει;»

Ερωτηθείς για τις αναφορές του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του, όταν ο ίδιος δεν ήταν πλέον υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Τι λέει μπροστά στο καθρέφτη του ή στην κάμερα ο κ. Τσίπρας για να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, είναι δικαίωμά του».

 

Πηγη newsit.gr