Υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s

moody's2812Ως πιστωτικά αρνητικά χαρακτηρίζει  η Moody’s την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε μετά τις εξελίξεις με την ΕΡΤ και την ΔΕΠΑ.

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως επισημαίνει, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.

Η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα απειλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά την προηγούμενη εβδομάδα να βάλει “λουκέτο” στην ΕΡΤ, κίνηση η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η καθαρή επίδραση στον αριθμό του εργατικού δυναμικού είναι αβέβαιη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μια νέα, μικρότερη εταιρεία, η ΝΕΡΙΤ, θα λειτουργεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Με βάση πάντα το πρόγραμμα της τρόικας για το τρέχον έτος, η μείωση της συρίκνωσης του εργατικού δυναμικού κατά το μισό, προβλέπεται το Σεπτέμβριο.

Ενώ η απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας, με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την απόφαση για το “λουκέτο” στην ΕΡΤ.

Αν οι εταίροι που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, δεν καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, γεγονός που αποτελεί credit negative για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η  διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο, ωστόσο το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να θέτει καθοδικά ρίσκα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος διαρθρωτικών προσαρμογών και οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.