Υπέρ της ενότητας του ευρώ είναι οι Γερμανοί

euro-anakefalaiopoihsi-660_3Την ενότητα του κοινού νομίσματος, υπερασπίζονται ι πέντε διακεκριμένοι Γερμανοί οικονομολόγοι με κείμενό τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στη “Sueddeutsche Zeitung”, ενώ ακόμα αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.

Οι Μαρσέλ Φράτσερ, Κλέμενς Φούεστ, Χανς Πέτερ Γκρύνερ, Μίχαελ Χούτερ και Γιεργκ Ρόχολ, υποστηρίζουν πως παρά τις δυσκολίες, μόνο η ενότητα της ζώνης του ευρώ θα διασφαλίσει την ευημερία και την σταθερότητα  στην Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ.

Όμως προειδοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις ενδεχομένης προσωρινής αποχώρησης κρατών από το ευρών, κάνοντας λόγο για κατάρρευση της οικονομίας των εν λόγω χωρών, διακοπή των μεταρρυθμίσεων, διαφυγή κεφαλαίων και ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ακόμα τονίζουν πως μια χαρά επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα, οι αγορές θα στρέφονταν αμέσως εναντίον του νέου νομίσματος. και τότε οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες θα ήταν πιο δυσμενείς.

Ως εναλλακτική στην διάλυση της νομισματικής ένωσης, οι Γερμανοί επιστήμονες εκτιμούν την προσπάθεια  να σταματήσουν από κοινού την κρίση και να διατηρήσουν το κοινό νόμισμα “θα είναι δύσκολο και θα χρειαστεί χρόνος, ενώ θα απαιτηθεί υψηλό επίπεδο πειθαρχίας από την πλευρά της πολιτικής και υπομονή. Κεντρικής σημασίας θα είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις χώρες υπό κρίση ώστε να δημιουργηθεί νέα ανάπτυξη. Χρειάζεται χρόνος, αλλά είναι εφικτό, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε άλλες περιφερειακές χώρες. Έτσι έπεσε και η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία στην βάση του κόστους εργασίας ανά μονάδα από το 2009 κατά 20% στην Ελλάδα.”

“Δεν υπάρχει εγγύηση για καλή έκβαση. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί λόγο υπέρ της επιλογής της δραματικά χειρότερης εναλλακτικής, δηλαδή της διάλυσης της Ευρωζώνης, διότι, σε αυτή την περίπτωση, οι οικονομικοί και οι πολιτικοί κίνδυνοι, όπως και το αναμενόμενο κόστος, όχι μόνο για την Γερμανία αλλά και για ολόκληρη της Ευρώπη, είναι πολύ μεγαλύτεροι, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα” δήλωσαν.