Η Ττε ζητά από τους τραπεζίτες περιορισμό για τα “κόκκινα δάνεια”

provopoulos

Την ανάληψη δράσεων για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Αν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους υπολογίζονται στις 60.000, ενώ  την ίδια ώρα ακόμα περισσότεροι δανειολήπτες καθυστερούν περισσότερο από 90 ημέρες να καταβάλλουν τις δόσεις.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η οποία γίνεται ακόμη πιο πιεστική αν προστεθούν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και εκείνα των επιχειρήσεων, ο κ. Προβόπουλος πρότεινε στους τραπεζίτες τη δημιουργία μίας κεντροποιημένης διαχείρισης των προβληματικών δανείων, ενώ συνέστησε και αναβάθμιση των υφιστάμενων διευθύνσεων καθυστερήσεων που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως ορίζεται και από το Μνημόνιο, οι τέσσερις τράπεζες κλήθηκαν να υποβάλουν συμπληρωματικά σχέδια για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στα οποία θα αναφέρεται, εκτός από τις ενέργειες που θα γίνουν, το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν