Τσίπρας προς Μέρκελ: Να μην καθυστερεί η αξιολόγηση εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των θεσμών

Τσίπρας προς Μέρκελ: Να μην καθυστερεί η αξιολόγηση εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των θεσμών

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός διατύπωσε την κεντρική θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο γεγονός της απορρόφησης κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το ότι μέσα στο 2015 υπήρξαν 170.000 θέσεις εργασίας περισσότερες, ότι προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία και ότι ολοκληρώνονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πρόταση της κυβέρνησης ως πρόταση που είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τόνισε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση». «Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα», σημείωσε επιπλέον, υπογραμμίζοντας δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον πρωθυπουργό και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι εκείνο που ζητεί η Α. Μέρκελ είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα hotspots έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε διεξάγεται η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι έως τότε θα έχει υλοποιήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της. Εκείνα που τονίζει η κυβέρνηση και με τα οποία συμφωνούν οι συνομιλητές της, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι ότι εφόσον ήρθη το εμπόδιο μπλοκαρίσματος χρηματοδότησης από τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το συμφωνηθέν joint action plan ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, η κυβέρνηση ζητεί την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ακόμη η κυβέρνηση ζητεί μετ’ επιτάσεως να εφαρμοστεί το εργαλείο της επανεγκατάστασης (relocation) που προχωράει με μηδαμινούς ρυθμούς.

Το προσφυγικό συζητήθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, με πηγές της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον εκδήλωσε την πλήρη στήριξη του προς τη χώρα. Όπως ανέφεραν ειδικότερα, θα συγκροτηθεί διμερής ομάδα με Βρετανούς ειδικούς (θα μεταβούν σύντομα στην Αθήνα) σε τεχνογνωσία στο θέμα της επανεισδοχής Πακιστανών. Επιπλέον, βοήθεια μπορεί να υπάρξει με προσωπικό και σε τεχνικό επίπεδο στην ενίσχυση της ακτοφυλακής. Κατά τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τη συζήτηση περί “Brexit”, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ των ‘exits’.

Πηγή: http://www.avgi.gr