Τσίπρας: Η έξοδος από το ευρώ είναι πλήγμα για την Ελλάδα.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε πλήγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο πρακτορείο Associated Press.

«Η επιμονή στις πολιτικές λιτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης και θεωρώ ότι η διακοπή στην παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας θα έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας».

Ακόμη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που απαιτούνται από τους διεθνής πιστωτές της υπερχρεωμένης Ελλάδας είναι πολύ σκληρά και πρέπει να τροποποιηθούν.

Νωρίτερα, σε επιστολή που είχε στείλει στους  κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλαμβανομένων των προέδρων της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, υποστήριξε  ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών «απονομιμοποίησε πολιτικά» το Μνημόνιο, προσθέτοντας πως «το υπάρχον πρόγραμμα οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή»:

«Η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή 6 του Μαΐου απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο Συνεννόησης/Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής το οποίο συνυπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των δύο πολιτικών κομμάτων που είχαν εγγυηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εκείνης. Και τα δύο αυτά κόμματα κατέγραψαν απώλεια, περίπου, 3,5 εκατομμύριων ψήφων, αθροίζοντας ποσοστό 33,5% των συνολικών ψήφων.

(…)Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι, εξαιτίας των πολιτικών του Μνημονίου Συνεννόησης, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης η οποία το 2012 διανύει το πέμπτο διαδοχικό έτος βαθιάς ύφεσης. Επιπλέον, το πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) έχει αποτύχει να διασφαλίσει με αξιόπιστο τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αυξανόμενου δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας. Η λιτότητα δε μπορεί με κανένα τρόπο να είναι η θεραπεία στην ύφεση. Είναι λοιπόν επιτακτική η άμεση, κοινωνικά δίκαιη, αντιστροφή της καθοδικής τάσης της οικονομίας μας.

(…)Συνεπώς οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών βρίσκεται υπό την απειλή αυτών των καταστροφικών επιλογών. Είναι βαθιά η πίστη μας ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση».