Τσεκούρι στους μισθούς της Ισπανίας

raxoi
Χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωσε ότι η μείωση των μισθών επέτρεψε “τη διατήρηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού θέσεων εργασίας” στην Ισπανία, στην οποία το ποσοστό ανεργίας είναι της τάξης του 26%.

Ο Ραχόι δήλωσε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της El Pais ότι για την έξοδο από την κρίση “ένα από τα κλειδιά είναι ο μισθολογικός εκσυγχρονισμός”. “Σε δύσκολες καταστάσεις, αξίζει να κερδίζει κάποιος λίγο λιγότερα για να διατηρηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός θέσεων εργασίας”, τόνισε ο Ραχόι και πρόσθεσε ότι “τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία δεν πρέπει να ικανοποιούν κανένα, όμως μάς δείχνουν ότι μπορούμε να ελπίζουμε”.

Μικρή μείωση (4,8 εκατομμύρια)σημειώθηκε το Νοέμβριο στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία, σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ το ποσοστό ανεργίας κατά το τρίτο τρίμηνο υποχώρησε ελαφρά, στο 25,98% έναντι 26,26% τρεις μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ine).

“Μια πιο ευέλικτη οικονομία επιτρέπει εναλλακτικές στην απόλυση και αυτό συνέβαλε στη σταθεροποίηση της κατάστασης της ανεργίας”, πρόσθεσε ο Ραχόι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, αλλά υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του δε θα μειώσει τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με το Ine, το μέσο εισόδημα κάθε νοικοκυριού μειώθηκε κατά 9,5% στο διάστημα από το 2008 ως το 2012 και πλέον το 21,6% του πληθυσμού κινδυνεύει να βυθιστεί στη φτώχεια.

Το τμήμα μελετών της τράπεζας La Caixa εκτιμά ότι οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,1% από το 2010 και το Ίδρυμα μελετών της εφαρμοσμένης οικονομίας (Fedea) υπολογίζει στο 12% τη μείωση από το 2010 ως το 2012.