Τρόικα: Πλειστηριασμοί και στην α’ κατοικία και βρείτε καταλύματα για όσους μείνουν άστεγοι

troika pleistiriasmoi

Oι δανειστές σκληραίνουν ξαφνικά τη στάση τους και απαιτούν άρση των πλειστηριασμών για την α’ κατοικία, χωρίς να ενδιαφέρονται για το κόστος. Μετά την απόφασή τους να μην επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της νέας εβδομάδας όπως ήταν προγραμματισμένο, καλούν την κυβέρνηση να… βρει σπίτια σε όσους τα χάσουν.

Την απόφαση της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, πως θα επιμείνει στη θέση της για προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά πως δε θα καλύψει, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, των «μπαταχτσήδων και όσων δεν πληρώνουν ενώ μπορούν».

Η τρόικα απαιτεί πλήρη άρση των πλειστηριασμών, χωρίς κανένα πλαφόν προστασίας.

Η ένταση που παραδέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών πως υπήρξε στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με τους Όλι Ρεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν αποτυπώνεται και από τους διαλόγους που αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο, οι δανειστές κάλεσαν την κυβέρνηση να βρει σπίτια για όσους μείνουν άστεγοι!

«Αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάσουν τα σπίτια τους», δήλωσαν.

Στην περίπτωση που δε βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, ακόμη και για μονομερή αντίδραση, να επεκτείνει δηλαδή το ισχύον καθεστώς για το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είτε για έξι μήνες είτε για ένα χρόνο.

Ακόμη μια δύσκολα υπόθεση  της κυβέρνησης είναι οι ομαδικές απολύσεις που ζητά η τρόικα.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. «Θα επιστρέψουν όταν και αν υπάρξει συμφωνία» είπε και επανέλαβε πως τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, τόνισε πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται γύρω από ένα σύνολο πολιτικών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος προσαρμογής».

«Στενές και εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Τρόικα. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα εν ευθέτω χρόνω, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Eurogoup της 9ης Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε ο Ο’ Κόνορ.