Τράπεζα Κύπρου: Η «συγγνώμη» στους καταθέτες

trapeza_kiprou_

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Κρίστης Χασάπης ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» από τους πελάτες, μετόχους και καταθέτες της για όλα τα λάθη του παρελθόντος, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας.

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα κάνει τα ίδια λάθη, επισημαίνοντας πως η υπέρμετρη ανάπτυξη των εργασιών από το 2007 μέχρι το 2011, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, δεν έγινε με συνετό τρόπο όπως θα έπρεπε και δεν συμβάδιζε με τις δυνατότητες του Ομίλου για τη διαχείριση των κινδύνων που αναλάμβανε.

«Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ειδικότερα στην Ελλάδα, βρήκε το συγκρότημα ανέτοιμο, και ελλείψει εξωτερικής βοήθειας, οι καταθέτες και οι παλαιοί μέτοχοι ανέλαβαν δυστυχώς, το κόστος της αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας», δήλωσε ο κ. Χασάπης.

Η τράπεζα βάσει της νέας στρατηγικής, προχωρά σε ειδικευμένη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών προς την τράπεζα.

Ως προτεραιότητα έθεσε την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας που προβλέπει τη διαχείριση της μεγάλης έκθεσης της τράπεζας στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, ειδικό χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενοποίηση των εργασιών με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, την σταδιακή ομαλοποίηση των όρων χρηματοδότησης, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της ρευστότητας.