Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Εφικτή μία ταχεία συμφωνία στο θέμα της βίζας

65159df84b0c9f6fb9b2ee93f4a5d155

Ο τούρκος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι μια ταχεία συμφωνία στο θέμα της βίζας είναι εφικτή και σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Σελίμ Γενέλ θεωρεί ότι η διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο είναι δυνατή μέσα σε ένα μήνα.

«Είναι απολύτως εφικτό. Εάν υπάρχει η πολιτική βούληση θα βρούμε μια λύση και θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε την κατάργηση της βίζας το ταχύτερο δυνατό», είπε ο τούρκος πρέσβυς σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Σημαντικό ρόλο θα μπορούσε κατά τον Τούρκο διπλωμάτη να παίξει και το Συμβούλιο της Ευρώπης με το οποίο υπάρχει διαρκής επικοινωνία. «Διαθέτει τις εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί να παίξει ένα πολύ θετικό ρόλο. Γι αυτό διεξάγουμε συζητήσεις με την Κομισιόν για τις οποίες διαμεσολάβησε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πως μπορούμε να βρούμε μια λύση» τόνισε.

Η κατάργηση τη βίζας είναι μία από τις παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία για να δέχεται τους πρόσφυγες οι οποίοι επαναπροωθούνται από την Ευρώπη. Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει συνολικά 72 κριτήρια για να καταργηθεί η βίζα και ένα μεγάλο μέρος έχει ήδη εκπληρωθεί. Αποφασιστικής σημασίας είναι όμως οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι της Τουρκίας για τους οποίους η Ε.Ε. ζητά τουλάχιστον να περιοριστούν, κάτι το οποίο όμως αρνείται η τουρκική κυβέρνηση επικαλούμενη το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Σελίμ Γενέλ στη συνέντευξή του στο ARD, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας είναι «το δυσκολότερο σημείο».

Επισήμανε όμως ταυτόχρονα ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να καταργήσει τη βίζα: «Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας για το προσφυγικό. Κάναμε τόσο πολλά για να βοηθήσουμε την Ε.Ε. Η προσφυγική κρίση επί της ουσίας δεν υφίσταται πλέον. Τώρα είναι καιρός να εκπληρώσει και η Ε.Ε. το τμήμα της συμφωνίας το οποίο της αναλογεί».

Πηγή: newsbeast.gr