Τουρκία: Πολιτικός σεισμός από το Λάδωμα των υπουργών

erntogan

Το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία προκαλεί πολιτικό σεισμό και ο ισχυρός άντρας της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να είναι  Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα.
Οι γιοι τριών υπουργών αλλά και ισχυροί επιχειρηματίες βρίσκονται  ανάμεσα στους 52 συλληφθέντες, που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς (κατηγορούνται για δωροδοκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις).
Πρόκειται για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημοσίων λειτουργών.

Η καθημερινή τουρκική εφημερίδα «Daily Radikal» φέρνει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το σπίτι του γιου του υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, εκεί όπου βρέθηκε, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας, ένα μεγάλο ποσό από δολάρια και ευρώ, μέσα σε κουτιά φύλαξης.

Την ίδια ώρα, 4,5 εκατομμύρια δολάρια, κατέσχεσαν οι αρχές και από την έφοδο στο σπίτι του γενικού διευθυντή της τράπεζας «Halkbank», Σουλεϊμάν Ασλάν.

Τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Ασλάν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.  Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και γνωστοί επιχειρηματίες, όπως ο μεγιστάνας του κατασκευαστικού τομέα Αλί Αγιάογλου, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, που κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών.

Εν τω μεταξύ, γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό, για τον οποίο η τουρκική εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παίρνει από επιχειρηματία το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς.

Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.