Τουρκία: Μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Τσιζρέ μετά από δυο μήνες

images-diyarbakir-tanks-street-n_93296_1Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη μερική άρση, από αύριο, της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε πριν από δυόμιση μήνες στη νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι θα γίνει μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί εδώ και δυο μήνες στην πόλη Τσιζρέ. Συγκεκριμένα το κυβερνείο της επαρχίας της Σιλώπης, στη νοτιοανατολική Τουρκία ανέφερε «η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν θα ισχύει καθημερινά από τις 5.00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έως τις 19:30 και θα παραμείνει σε ισχύ από τις 19:30 έως τις 5.00».

Σημειώνεται ότι, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία απέκλεισαν στις 14 Δεκεμβρίου 2015 όλους τους δρόμους που οδηγούν στην Τσιζρέ, μια πόλη 120.000 κατοίκων η πλειοψηφία τους Κούρδοι κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, ώστε να εκδιώξουν τους υποστηρικτές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Πάνω από 600 Κούρδοι έχουν χάσει την ζωή τους τους τελευταίους μήνες.

Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατηγόρησε την τουρκική ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση ότι διέπραξε “σφαγή” στην Τσιζρέ, κάτι το οποίο διέψευσαν κατηγορηματικά οι αρχές.

Η κίνηση αποκλεισμού της πόλης Τσιζρέ είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονταν ανάμεσα στην κυβέρνηση του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των κούρδων ανταρτών από το φθινόπωρο του 2012. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση από το 1984.

Πηγή: https://left.gr