Τον Ιανουάριο η τελική συμφωνία με την τρόικα

troika-660_27

Σήμερα καταφθάνει η τρόικα στην Αθήνα, ενώ από αύριο ξεκινάει η νέος γύρος διαπραγμάτευσης. Ωστόσο το σύνολο των ζητημάτων δεν πρόκειται να κλείσει πριν περάσει ακόμα ένας μήνας τουλάχιστον. Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα τα ζητήματα θα κλείσουν σύντομα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά το χθεσινό eurogroup. Πάντως μόνο σε ό,τι αφορά στα ΕΑΣ και την εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης του καλοκαιριού φαίνεται πως είμαστε κοντά σε τελική λύση.
Η διαπραγμάτευση που ξεκινάει επίσημα αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί με κάποια συμφωνία για το προαπαιτούμενο της δόσης που αφορά στην αμυντική βιομηχανία, ωστόσο η συνολική διαπραγμάτευση έχει και νέο γύρο, όπως όλα δείχνουν, από Ιανουάριο.

Πολλά είναι τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχκτά κατά την τρόικα, η ελληνική πλευρά όμως εκφράζειι αισιοδοξία λόγω της άνευ προηγουμένου στα ευρωπαϊκά χρονικά προσαρμογής.  Η ελληνική πλευρά δε θέλει να υπάρχει το αγκάθι της διαπραγμάτευσης σε βάθος χρόνου και κυρίως η καθυστέρηση της εκταμίευσης των 4,8 δισ. και έτσι επιθυμεί να κλείσουν όλα τα ζητήματα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.