Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου η ψήφιση του προϋπολογισμού

boulh-mesa_425x

Μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά, η κυβέρνηση οργανώνεται για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και ετοιμάζεται να κάνει την έκπληξη με τη ψήφιση του Προϋπολογισμού το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου προκειμένου να ενισχυθεί η φαρέτρα των επιχειρημάτων του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου.

Την Δευτέρα  2 Δεκεμβρίου η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, και ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες, για να κλείσουν τα περισσότερα από τα ανοιχτά μέτωπα που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις.

Τα βασικά θέματα έχουν ως εξής:

-Κενό 1,8 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι θα τεθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014, όπου η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ζητάει μέτρα 1,8 δισ. ευρώ και η πλευρά Στουρνάρα αντιπροτείνει διαρθρωτικές παρεμβάσεις 1,3 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ένα νέο χαρτί στη συνάντηση της Δευτέρας που θα λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. με βάση και τα έσοδα του Νοεμβρίου, θα ξεπερνάει ακόμη και την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού του 2014 και θα φτάνει πλέον το 1 δισ. ευρώ για  το σύνολο της χρονιάς που διανύουμε. Από την άλλη πλευρά ο Πόουλ Τόμσεντου ΔΝΤ δηλώνει ότι θα χρειαστούν «νέα μέτρα την περίοδο 2014-2016, όχι οριζόντια αλλά στοχευμένα»

-Φόρος Ακινήτων. Στα μέτρα του 2014 μπαίνει και η απόδοση του νέου φόρου για τα ακίνητα, του ΕΝΦΙΑ, όπου η τρόικα εντοπίζει εισπρακτικό κενό 250 εκατ. ευρώ μετά τις αλλαγές που ακολούθησαν τις παρεμβάσεις των βουλευτών.

-Πλειστηριασμοί. Το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων με την πλευρά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη να ζητεί να παραταθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών για την α’ κατοικία για ένα χρόνο ακόμη (ως την 1.1.2015). Η κυβέρνηση σκέπτεται παράλληλα να προωθήσει το θεσμό του «συνεργαζόμενου» δανειολήπτη που θα παρέχει προστασία σε όσους καταβάλλουν έστω και μια μικρή δόση αλλά θα συνδυαστεί με σταδιακή μείωση της προστατευόμενης αντικειμενικής αξίας σε βάθος τριετίας σε επίπεδα χαμηλότερα των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα

 

-ΕΑΣ. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδεσμευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ η οποία έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2013 και έχει «κολλήσει» στο μεγάλο αγκάθι της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ. Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις η τρόικα υπαναχώρησε από την αρχική απαίτηση για «ξαφνικό θάνατο» και απόλυση όλων των εργαζόμενων.

Οι δανειστές θέλουν μόνο μια μικρή  γραμμή παραγωγής που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού ενώ τα Υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας επιμένουν σε ευρύτερης κλίμακας παραγωγική διαστηριότητα ώστε να μην αλλοιωθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας και να εξυπηρετηθούν οι παραγγελίες που υπάρχουν από χώρες του εξωτερικού. Το θέμα συνδέεται και με το στόχο για 4.000 απολύσεις ως το τέλος του έτους καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να υπάρξουν ακόμη και 1.000 απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες.