Το παρασκήνιο του τετ α τετ Σαμαρά – Ομπάμα – Τι κέρδισε η Ελλάδα στον Λευκό Οίκο

samaras_obama2_586_355Η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού από τον Μπαράκ Ομπάμα, το… μήνυμα κατά της λιτότητας με αποδέκτη την Άνγκελα Μέρκελ, η ανεργία, οι επενδύσεις, ο αγωγός TAP, το φυσικό αέριο, η Μεσόγειος, το Κυπριακό…. Θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα. Τα προφανή…

Αυτό που ενδιαφέρει είναι τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις των δυο ηγετών. «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ευχαριστημένος από τη συνάντηση» είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Τι κέρδισε τελικά η Ελλάδα; Τα θερμά λόγια του Αμερικανού προέδρου για την προσπάθεια και τις θυσίες σε οικονομικό επίπεδο. Και το μήνυμα στη Μέρκελ κατά της λιτότητας. Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους φαίνεται όλο και πιο βέβαιο. Αλλά όλα θα κριθούν μετά τις εκλογές στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η μεγάλη παρτίδα σκάκι παίζεται στην ενέργεια. Οι ΗΠΑ βλέπουν τη Μεσόγειο σαν τον νέο… Περσικό Κόλπο και θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ δεν τους αφήνει αδιάφορους, ίσα ίσα…

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για πολύ θερμή ατμόσφαιρα τόσο στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε άφωνος όταν έμαθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικά πηγές καλά… διαβασμένος και πλήρως ενημερωμένος για όσα έχουν γίνει ή γίνονται τώρα στην Ελλάδα και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει όλα όσα απομένουν από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε τον Μπάρακ Ομπάμα ότι παρ’ όλα αυτά, «εμείς προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος» και αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.

Καλά… διαβασμένος για την Ελλάδα ο Μπαράκ Ομπάμα

Συγχρόνως, αυτή η συζήτηση «παγώνει» το επενδυτικό περιβάλλον και αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα μπήκαν και σε νούμερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Συγκεκριμένα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Κουβέντα έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.

Αντώνης Σαμαράς: Πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, “παγώνει” τις επενδύσεις

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αφορμή και την ελληνική προεδρία στην ΕΕ ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα ενώ στην πορεία του χρόνου θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα είτε ο Αμερικανός πρόεδρος είτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Πηγή Newsit.gr