23.6 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Το νησί έξω από την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμβολο. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, οι δυνάμεις της Ρωσίας το εγκατέλειψαν. Γιατί, είναι θέμα υπό συζήτηση. Η πλευρά τα Ρωσίας ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της εγκατέλειψαν το Φιδονήσι ως κίνηση καλής θέλησης για να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η δε Ουκρανία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ότι οι δυνάμεις της με τους συνεχείς βομβαρδισμούς, ανάγκασαν τους Ρώσους να φύγουν από το Φιδονήσι. Την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ανακοίνωσε υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «κίνηση καλής θέλησης» προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγωγή και η μεταφορά σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ «Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Νησί των Φιδιών και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. «Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επιτρέψει την εξαγωγή της παραγωγής σιτηρών της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ. «Η απόφαση αυτή δεν θα επιτρέπει πλέον στο Κίεβο να κάνει σπέκουλα επί μίας επικείμενης διατροφικής κρίσης λέγοντας ότι είναι αδύνατον να εξαγάγει σιτηρά εξαιτίας του πλήρους ελέγχου που ασκεί η Ρωσία στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε. Το Κίεβο ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι ανάγκασε σε αποχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό και επίθεση κατά την διάρκεια της νύκτας. «Καμπούμ» ήταν η αντίδραση του Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ανέβασε στο twitter φωτογραφία από το φλεγόμενο Φιδονήσι και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον «ρωσικές δυνάμεις στο Φιδονήσι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά».

«Σερφάρουν» οι άνω των 50 στην Ελλάδα και ιδιαίτερα οι ηλικίες 65-74 ετών. Σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική έρευνα «Focus on Tech Life» της Focus Bari, που αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα εμφανίζει θεαματική άνοδο.

Η έρευνα έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 10.000 ατόμων, ηλικίας 13-74 ετών με το ποσοστό των μεσηλίκων και ηλικιωμένων που δηλώνουν χρήστες του διαδικτύου να είναι ανοδικό.

Το 79% των ατόμων 65-74 ετών και το 92% εκείνων 55-64 ετών χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο φέτος, έναντι 61% και 81% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 (αύξηση 31% και 14% αντίστοιχα). Στις ηλικίες 45-54 ετών και 35-44 ετών στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η χρήση του διαδικτύου έφτασε το 97% και το 100% (αύξηση 3% και 2% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019).

Οι Έλληνες γίνονται γενικότερα όλο και περισσότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς η χρήση του Ίντερνετ στον γενικό πληθυσμό 13-74 ετών έφτασε στο 95%, έναντι 90% το 2019. Η αύξηση ήταν αισθητή κατά τα τελευταία τρία χρόνια μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και του λοκντάουν.

Από το κινητό τους τηλέφωνο συνδέονται πια στο διαδίκτυο οι εννέα στους 10 Έλληνες (90%), με το ποσοστό να φτάνει το 99% στις ηλικίες 18-24 ετών και το 98% στους 25-34 ετών, έναντι 82% στους 55-64 ετών και 67% στους 65-74 ετών.

Το 80% είναι χρήστες των social media

Το 80% είναι χρήστες των social media και οι γυναίκες έχουν μικρό προβάδισμα στην ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 81% έναντι 79% των ανδρών.

Οι δύο στους τρεις Έλληνες ψωνίζουν πλέον διαδικτυακά διάφορα προϊόντα και υπηρεσιών και η αναλογία αυτή στις ηλικίες 65-74 ετών φθάνει το 32%. Τις ηλεκτρονικές αγορές επιλέγουν περισσότερο οι ηλικίες 18-54 ετών (σε ποσοστό 72% έως 82%), ενώ ηλεκτρονικά ψωνίζει πια και ο ένας στους τρεις ηλικίας 65-74 ετών (32%).

Η χρήση ξεκινά από μικρές ηλικίες. Σχεδόν εννέα στα 10 παιδιά (89%) είναι χρήστες Ίντερνετ, με το διαδίκτυο στα παιδιά 5-6 ετών να παρουσιάζει διείσδυση 74%.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων