Την ερχόμενη εβδομάδα το ν/σ για το νέο φόρο ακινήτων

akinita

Το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Τεχνικές δυσκολίες επέβαλαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, την αναβολή της κατάθεσής του που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη.

Η αναβολή οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη με την τρόικα και ιδιαίτερα για τα ποσά που μπορούν να βεβαιωθούν με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει στόχο τη βεβαίωση 3,9 δισ. ευρώ με το νέο φόρο.

Αλλά ζητήματα που μένει να διευκρινιστούν, είναι οι κατηγορίες των ακινήτων που θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ (διατηρητέα κ.λπ.), οι συντελεστές των οικοπέδων κ.ά.

Με τον ΕΝΦΙΑ τα κλιμάκια για τις οικίες μειώνονται από 30 σε 12. Στο πρώτο κλιμάκιο, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος περιορίζεται στα 2 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Ακόμη προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση του κύριου φόρου στο 10%. Προβλέπονται δε σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων. Τα κλιμάκια φορολόγησης για τα οικόπεδα παραμένουν 25 και ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα.

Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα, διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες, 5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις.

Απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ από την προσαύξηση κατοικίας στα αγροτεμάχια . Εξαιρούνται ακόμη από το φόρο μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, θερμοκήπια, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων κ.ά.

Στο συμπληρωματικό φόρο (ΦΑΠ) το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1%, για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα. Τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν για την επιβολή ΦΑΠ.