Τη θέση της προεδρία καταλαμβάνει για 2η φορά η Μισέλ Μπατσελέτ

michele

Η Μπατσελέτ εξασφαλίζει το 62% έναντι 38% για την Ματέι, πρώην υπουργό του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού, με σχεδόν το 90% των ψήφων καταμετρημένο.

Η Μισέλ Μπατσελέτ, υποψήφια της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Χιλής, εξελέγη πρόεδρος της χώρας για δεύτερη φορά επικρατώντας της κεντροδεξιάς αντιπάλου της Έβελιν Ματέι με μεγάλη διαφορά.

Την περίοδο 2006-2010 διετέλεσε πρόεδρος η Μπατσελέτ και

στη συνέχεια υποχρεώθηκε να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα εξαιτίας του εκλογικού νόμου.

Τον περασμένο μήνα, κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχασε για πολύ λίγο τη δυνατότητα να εκλεγεί.

“Είμαι χαρούμενη από το αποτέλεσμα και τη νίκη και θα είμαι πρόεδρος για όλους στη Χιλή», δήλωσε η 62χρονη Μπατσελέτ όταν έλαβε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον απερχόμενο πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινέρα, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Η Μπατσελέτ σε ομιλία προς τους οπαδούς της είπε: «Είμαι υπερήφανη που σήμερα είμαι η εκλεγμένη πρόεδρός σας. Είμαι υπερήφανη για τη χώρα που χτίσαμε, αλλά ακόμη πιο υπερήφανη για αυτήν που θα χτίσουμε».

Η Μπατσελέτ είναι η πρώτη γυναίκα που εκτίει δύο θητείες μετά τον δικτάτορα στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ –από το 1973 ως το 1990.

Οι υποστηρικτές της, στό άκουσμα της είδησης, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο να πανηγυρίσουν κουνώντας σημαίες και κορνάροντας.

“Είναι σαφές σε αυτό το σημείο. Νίκησε. Και την συγχαίρουμε. Αργότερα, θα πάω να της μιλήσω προσωπικά», είπε στους δημοσιογράφους η 60χρονη Ματέι.

Τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των ποροεδρικών εκλογών αναμένονται σύντομα. Η συμμετοχή δείχνει να ήταν μικρότερη του αναμενόμενου.

Η Μπατσελέτ, που είναι παιδίατρος, εξασφάλισε το 47% στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 17 Νοεμβρίου, ενώ η Ματέι το 25%.

Η Μπατσελέτ ηγείται της συμμαχίας του Σοσιαλιστικού Κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών και των Κομμουνιστών και το πρόγραμμά της έχει ως στόχο τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως επισημαίνει το BBC.

Παρ’όλο που η Χιλή είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, εκατομμύρια άτομα έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις τα τελευταία χόνια ζητώντας ευρύτερη κατανομή του πλούτου και καλύτερη εκπαίδευση.

Η Μπατσελέτ θέλει να αυξήσει τη φορολογία για να προσφέρει δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις πολιτικές και οικονομικές δομές που υφίστανται από την εποχή του Πινοσέτ.