Τεστ διάγνωσης του AIDS στα φαρμακεία της Βραζιλίας

testhiv

Την άδεια από τον Φεβρουάριο για πώληση στα φαρμακεία της Βραζιλίας ενός γρήγορου διαγνωστικού τεστ που θα ανιχνεύει την παρουσία του ιού HIV στον οργανισμό, με τιμή που δε θα ξεπερνά τα 3 ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Με μόνο μικρή ποσότητα σάλιου, γρήγορα και διακριτικά θα μπορεί να έχει οποιοσδήποτε τη διάγνωση. Ο ενδιαφερόμενος «δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει στην κλινική, ούτε να περιμένει τον αναγκαίο χρόνο για να λάβει το αποτέλεσμα μιας κανονικής εξέτασης», σύμφωνα με τον Φάμπιο Μεσκίτα, διευθυντή του Τμήματος για το AIDS του υπουργείου, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Brasil.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση στοχεύει έτσι στην άμεση περίθαλψη των ατόμων που έχουν προσβληθεί από AIDS και η μείωση κατά 96% του κινδύνου μετάδοσης.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση είπε ότι όλοι οι οροθετικοί ενήλικες θα λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ακόμη πληγεί.

«Η Βραζιλία θα γίνει συνεπώς η πρώτη χώρα παγκοσμίως που καθιερώνει μια προληπτική θεραπεία για το AIDS στο σύστημα δημόσιας υγείας της»,  δήλωσε ο υπουργός Αλεξάντερ Παντίλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, η Βραζιλία έχει σήμερα 150.000 άτομα σε σύνολο 700.000 ασθενών του AIDS που έχουν μολυνθεί από τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.