Τέλος στις διαμάχες για την φοροδιαφυγή από την Κομισιόν

o-europaios-epitropos-themata-forologias-algkirntas-semetaΟριστικό τέλος από την Κομισιόν, στις διαμάχες μεταξύ κρατών-μελών, σκοπεύει να βάλει σε θέματα φοροδιαφυγής. Καθώς θα βάλει ένα σύστημα  αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών εσόδων που θα αφορά στους κατοίκους της αλλοδαπής.

Το σχέδιο της Κομισιόν θα περιλαμβάνει όλα τα εισοδήματα, όπως τα μερίσματα και τις υπεραξίες, θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις των κατοίκων της αλλοδαπής, το οποίο θα ενισχυθεί έως το τέλος του έτους.

“Με τη σημερινή πρόταση, τα κράτη μέλη θα διαθέτουν περισσότερα όπλα για να υπολογίσουν και να συλλέξουν τους φόρους που δικαιούνται” ήταν η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου  σε θέματα φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα.

“Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να προωθήσει τη θέσπιση υψηλότερων προτύπων ορθής φορολογικής διακυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο” δήλωσε και κατέληξε πως “θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας για τη δυναμική επίθεση ενάντια στη φοροδιαφυγή”.

Εφόσον γίνει υλοποίηση των σχεδίων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει το πιο ολοκληρωμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών στον κόσμο.  Στη σύνοδο του G8 στη Βόρεια Ιρλανδία την επόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν σκοπεύει να προωθήσει τη σύσταση ενός ανάλογο συστήματος σε διεθνή εμβέλεια, το οποίο θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα.