Τέλος στη μονιμότητα στο Δημόσιο, Δίδακτρα για Δημόσια Πανεπιστήμια- Καταστήματα και Πανεπιστήμια ανοιχτά όλες τις Κυριακές

16824289_EV_DHLOSEIS_XATZHDAKHS_GOURIA_EKTHESH_OOSA_7.limghandler

Oι 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ, προβλέπουν μια άλλη Ελλάδα. Σύμφωνα με τυπουργό το 80% των προτάσεων θα εφαρμοστούν στη πράξη.Οι προτάσεις αφορούν προϊόντα, υπηρεσίες, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία του κράτους.

Μια από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ προβλέπει αλλαγή στη συνταγματική διάταξη γιε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Απελευθέρωση δηλαδή των απολύσεων.

Μια άλλη πρόταση είναι η αδειοδότηση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, αλλά και η θεσμοθέτηση διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ακόμα, προτάθηκε πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και ως προς τις Κυριακές. Μάλιστα, χωρίς κανέναν περιορισμό, όπως υπάρχει σήμερα, με άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, ακόμη και εκείνων που είναι άνω των 250 τετραγωνικών.

Την ίδια ώρα θα δίδεται το δικαίωμα να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις όλο το χρόνο τα καταστήματα outlet.
Βασική αλλαγή που αφορά στην αγορά είναι και ο τρόπος πώλησης του ψωμιού που προτείνεται να πωλείται με το ζύγι. Οι καταναλωτές σήμερα στην πλειοψηφία τους πληρώνουν ως μισόκιλο ένα καρβέλι των περίπου 350 γραμμαρίων και τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από το υπουργείο υποστηρίζεται πως θα υπάρξει σημαντικό όφελός για τον καταναλωτή.

Αλλαγές προβλέπονται στην πώληση του γάλακτος με αλλαγές στις ημερομηνίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό του ως φρέσκου. Προτείνεται δηλαδή να πωλείται ως φρέσκο και γάλα με ημερομηνία λήξης άνω των 5 ημερών όπως προβλέπεται σήμερα.

Επίσης αλλαγές θα γίνουν και στην πώληση των φαρμάκων. Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία φαρμακείων και σε super market, αλλά και για τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σκευασμάτων εκτός φαρμακείων.
Βασική για τη μείωση των τιμών θεωρείται η κατάργηση των φόρων υπερ τρίτων σε υλικά και υπηρεσίες για τη χρηματοδότηση κυρίως ασφαλιστικών ταμείων. Χαρακτηριστικοί είναι οι φόροι υπέρ των ταμείων των δημοσιογράφων και των αρτοποιών που επιβαρύνουν προϊόντα που διαφημίζονται και το αλεύρι.

Συνήθως οι προτάσεις  μένουν προτάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο ήδη δρομολογούνται μια σειρά αλλαγών που θα τις κάνουν πράξη στο άμεσο μέλλον.