Το τελικό σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ

enfia (1)

Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που παρουσιάζουν τη Δευτέρα επιβάλλει φόρο 2-13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια, 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια.

Εκτός του βασικού φόρου ιδιοκτησίας, συμπληρωματικό φόρο θα πληρώνουν κάθε χρόνο από το 2014, οι ιδιοκτήτες πάσης φύσεως ακινήτων -πλην αγροτεμαχίων- στα πρότυπα του ΦΑΠ, εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει, σε όρους ξεπερασμένων αντικειμενικών αξιών, τα 300.000 ευρώ.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν μόνο σπίτια στην κατοχή τους θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με το «έκτακτο» χαράτσι μέσω ΔΕΗ, ενώ ελαφρύνσεις θα έχουν ακόμα και όσοι είναι υπόχρεοι σε ΦΑΠ.

Οι οικοπεδούχοι που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από το χαράτσι, θα ενταχθούν στο σύνολο που θα πληρώνει φόρους μέσω ΔΕΗ, αλλά η τελική μορφή του νομοσχεδίου επιφυλάσσει σαφώς ηπιότερη μεταχείριση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Για τους αγρότες ο τελικός λογαριασμός μετά την εξαίρεση των αγροτικών κτισμάτων από τον φόρο αλλά και τη μείωση του βασικού φόρου στο 1 ευρώ το στρέμμα, οι επιβαρύνσεις είναι μικρές.

Ο ΦΑΠ που ισχύει τα τελευταία χρόνια, με αφορολόγητο όριο τα 200.000 ευρώ αλλάζει όνομα και βαφτίζεται «συμπληρωματικός φόρος», προκειμένου όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, έχουν ενσωματωθεί διορθώσεις οι οποίες προέκυψαν μετά τις παρατηρήσεις βουλευτών και οδηγούν σε ηπιότερη φορολογική μεταχείριση για γιαπιά, ακίνητα υπό απαλλοτρίωση και διατηρητέα, ενώ γίνονται ελαστικότερα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη μείωση του φόρου κατά 50% ή την πλήρη απαλλαγή για τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία.