Τα στελέχη του SPD που θα συμμετάσχουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο

spd

Νέος Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας θα είναι ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009), η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD -, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η Ταμίας του SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο υπουργείο Οικογένειας η Αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.

Ακόμη ένα υφυπουργείο από τα τρία που υπάγονται στην Καγκελαρία θα πάρουν οι Σοσιαλδημοκράτες, αυτό για την Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση. Η Αντιπρόεδρος του SPD Αϊντάν Εζογκούζ θα είναι υφυπουργός, υπέρμαχος της διπλής υπηκοότητας, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα με τουρκικές ρίζες στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει ο Τόμας Όπερμαν, αφού βεβαίως ψηφιστεί από τους συναδέλφους του βουλευτές. Θα αντικαταστήσει τον κ. Σταϊνμάγερ.

Η ανακοίνωση των στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών(CSU) που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να γίνει στις 19:00 (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το CDU θα πάρει πέντε υπουργεία και το υπουργείο Καγκελαρίας, ενώ οι Βαυαροί εταίροι του τα υπόλοιπα τρία.