Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά

images

Η διάγνωσή της οξείας σκωληκοειδίτιδας συνήθως καθυστερεί, αποτελεί όμως τη συχνότερη πάθηση που απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση στην παιδική ηλικία.
Η κύρια αιτία της φλεγμονής είναι η απόφραξη του αυλού της από υπολείμματα κοπράνων.
Φαίνεται να υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση, καθώς σε ποσοστό 70% έχει εμφανιστεί σε παιδιά με θετικό οικογενειακό ιστορικό.
Τα συμπτώματα
Η χαρακτηριστική τριάδα συμπτωμάτων είναι ο πόνος, ο έμετος και ο πυρετός.
• Ο πόνος οφείλεται στη διάταση της απόφυσης και χαρακτηριστικά αρχίζει γύρω από τον ομφαλό για να εντοπιστεί στη συνέχεια στο δεξιό λαγόνιο βόθρο. Ο πόνος είναι συνεχής, εμφανίζει ύφεση όταν συμβεί διάτρηση και επανέρχεται δριμύτερος σε όλη την κοιλιά.
• Η ναυτία και ο έμετος συνυπάρχουν με τον πόνο. Το 60% των παιδιών εμφανίζει ανορεξία και λιγότερο συχνά διαρροϊκές κενώσεις (5-10%).
•Ο πυρετός στην αρχή είναι δεκατικός. Η θερμοκρασία από το ορθό μπορεί να έχει διαφορά πάνω από 1-1,5 βαθμό oC .
Η φυσική εξέταση
Ο ασθενής εμφανίζει ωχρότητα, περπατά με κλίση του σώματος προς τη δεξιά πλευρά και δεν μπορεί να κάνει «πηδηματάκια». Στην εξέταση πονάει στην πίεση δεξιά. Αν έχει γίνει ρήξη της σκωληκοειδούς, η κοιλιά του είναι πολύ σφιχτή, «σανιδώδης», και πονάει διάχυτα.
Οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στη βρεφική και νεογνική ηλικία, συνήθως σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις.
Σε περίπτωση πόνου προτιμότερο θα ήταν να τηλεφωνήσετε στον παιδίατρο σας και μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να χορηγήσετε αναλγητικά καθώς αλλοιώνουν την εικόνα της κοιλιακής χώρας.