Τα συλλυπητήριά του Μπαράκ Ομπάμα για τον Γλαύκο Κληρίδη

indexΤα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι άοκνες προσπάθειές» του για την επανένωση της Κύπρου και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι «το όραμά του, η αποφασιστικότητά του, η αξιοπρέπειά του γι’ αυτούς τους ευγενείς στόχους ήταν απαράμιλλα».

Βέβαια, στην ανακοίνωση γίνεταιαναφορά στη συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη την περίοδο των τραγικών γεγονότων του 1974, όταν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης είχε δολοφονηθεί στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρότζερ Ντέιβις και η κύπρια βοηθός του Αντουανέτα Βαρνάβα. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «ο αμερικανικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βαθιά προσωπική συμπάθεια και την υποστήριξη που πρόσφερε εκείνη τη μέρα».

Καταλήγοντας σημειώνεται ότι: «καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν αφοσιωμένος στα ψηλά ιδανικά, υπηρετώντας τα κοινά, τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεθνούς συνεργασίας και της ειρήνης. Με θάρρος και με δέσμευση, συνέβαλε στην προσπάθεια να οδηγηθεί η πατρίδα του στην ανεξαρτησία και μετά, εν μέσω της βίας του 1974, στην επαναφορά της συνταγματικής τάξης».