Τα σχόλια του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων για τον Μαντέλα

madelanelson

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας σχολίασαν το έργο του Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική, αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα, χαρακτηρίζοντας τον Μαντέλα παγκόσμιο σύμβολο.

Κάρολος Παπούλιας

“Παγκόσμια συγκίνηση όχι μόνο γιατί αγαπήθηκε απ’ όλους τους αδικημένους στο πλανήτη αλλά ίσως περισσότερο γιατί το παράδειγμά του, στη ζωή και τους αγώνες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επαναληφθεί στο ορατό μέλλον”, υπογραμμίζει Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα.

Ο κ. Παπούλιας προσθέτει ότι ο Μαντέλα ήταν αληθινός ήρωας, ένας υπέροχος άνθρωπος, μια συγκλονιστική προσωπικότητα που “αφήνει πίσω του τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερα από μια θυσία για πανανθρώπινα και διαχρονικά ιδανικά”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλήγει λέγοντας ότι η εικόνα της Νότιας Αφρικής δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τη σκέψη όσων πιστεύουν ότι οι μάχες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια μοναδική δικαίωση για τις ηγεσίες και τις κοινωνίες των λαών.

ΔΗΜΑΡ

“Με το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα όχι μόνο η Νότια Αφρική αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα χάνει ένα παγκόσμιο σύμβολο κατά του ρατσισμού, υπέρ της ισότητας και των δικαιωμάτων”.

“Ο αγώνας του για τη συμφιλίωση μεταξύ λευκών και μαύρων στην πατρίδα του και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, που υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος, του στοίχισε την στέρηση της ελευθερίας του για 27 χρόνια. Με την αποφυλάκισή του, το 1990, δικαιώθηκε ο επίμονος και διαρκής αγώνας για την ελευθερία και τη χειραφέτηση του λαού του. Τα μηνύματα από τη ζωή του και τη δράση του παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα σε μια περίοδο που οι σκοτεινές δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας επανεμφανίζονται στη χώρα μας και στην Ευρώπη”.

ΣΥΡΙΖΑ

“Μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ο επαναστάτης Νέλσον Μαντέλα, σύμβολο του αγώνα ενάντια στο καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής, το φρικτό απαρτχάιντ, και ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμού, δεν ζει πια.

Ο επί 27 χρόνια κρατούμενος στις φύλακες ύψιστης ασφάλειας  Robin Island, του καθεστώτος του απαρτχάιντ,  με  τον θρυλικό τίτλο του «κρατούμενου 46664» άφησε πίσω του μια απαράμιλλη πολιτική διαδρομή, ηρωικών κοινωνικών αγώνων, γεμάτη θυσίες και ανιδιοτέλεια”.

“Ο ελληνικός λαός με θαυμασμό και αλληλεγγύη ακολούθησε τον αγωνιστικό βηματισμό του θρυλικού Νέλσον Μαντέλα για δεκαετίες, ταυτίστηκε με τους αγώνες του και τις ιστορικές κατακτήσεις του λαού της Ν. Αφρικής που αυτές τις μέρες θρηνεί για το χαμό του.

Ο “Μαντίμπα” μας δίδαξε πολλά. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πιο δημοκρατικών και επαναστατικών ιστορικών παραδόσεων της οικουμένης.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο λαό της Νότιας Αφρικής”.

ΚΚΕ

“Ο “Μαντίμπα”, όπως τον αποκαλούσαν τα λαϊκά στρώματα, ταυτίστηκε με τον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και τις φυλετικές διακρίσεις, ενάντια στην πείνα και τη φτώχεια. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσσου -πολιτικό και ένοπλο- ενάντια στο Απαρτχάιντ και για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε επί 27 χρόνια. Συνεργάστηκε στενά με το νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στο πλαίσιο της συμμαχίας, και έδρασε πλάι-πλάι με ιστορικά στελέχη του, όπως ο Τζο Σλόμπο και ο Κρίς Χάνι» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «γι’ αυτή του τη δράση τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το μετάλλιο Λένιν όπως και με το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ το νοτιοαφρικανικό ΚΚ το 1998 του απένειμε το βραβείο ειρήνης “Κρις Χάνι”.

«Η κληρονομιά των λαϊκών αγώνων, στους οποίους συμμετείχε και πρωτοστάτησε ενάντια στις διακρίσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανισότητες, βρίσκει σήμερα έκφραση, νόημα και σκοπό στην πάλη των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων της Νότιας Αφρικής και όλου του κόσμου ενάντια στα μονοπώλια, την εκμετάλλευση και τον καπιταλισμό”