Τα ρέστα τους για το “Ελ. Βενιζέλος”

imageΕίναι ίσως μία από τις ελάχιστες φορές που η Ελλάδα δεν πουλάει κινητή ή ακίνητη περιουσία, ωστόσο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον υποψήφιοι επενδυτές. Ο λόγος για τις κινεζικές εταιρείες Friedmann Pacific Asset Management Limited και Shenzhen Airport, που σε αυριανή συνέντευξη Τύπου θα κάνουν γνωστά τα επενδυτικά τους σχέδια για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Γιάννης Εμίρης έστειλε επιστολή στον Eric Cheng, διευθύνοντα σύμβουλο της Friedmann, μέσω της οποίας, εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρει ότι το Δημόσιο δεν πουλάει ακόμη το ποσοστό του.
«Η απόφαση αυτή θα ληφθεί σε συνάρτηση με τους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ και της χώρας, και θα πρέπει να είναι συμβατή με συγκεκριμένους όρους της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Οι όροι αυτοί απαιτούν τη συμφωνία των μετόχων για κάθε πώληση ποσοστού που υπερβαίνει το 25%. Αυτήν τη στιγμή η συμφωνία των μετόχων δεν υφίσταται, και επομένως δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία» αναφέρει ο κ. Εμίρης.

Το 30% του ΔΑΑ έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το 25% ανήκει στο Δημόσιο, το 5% σε ιδιώτη επενδυτή και το 40% στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP, το οποίο δεν έχει κρύψει ποτέ το ενδιαφέρον του για την αγορά του υπόλοιπου ποσοστού του Δημοσίου.
Ποιοι είναι οι Κινέζοι Η Shenzhen Airport διαχειρίζεται το ομώνυμο αεροδρόμιο της κινεζικής πόλης που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ και συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα της Κίνας, εμφανίζοντας ετήσια επιβατική κίνηση της τάξεως των 30 εκατ. ατόμων.

Η εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού Fredmann Pacific Asset Management Limited με έδρα το Χονγκ Κονγκ είναι θυγατρική του διαφοροποιημένου ομίλου Fredmann Pacific Investment Holdings και συμμετέχει με 45,72% στην China Aircraft Leasing Company Limited που παρέχει υπηρεσίες leasing αεροσκαφών σε Κίνα και Ασία.
Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό fund PSP Investments, είναι από τα μεγαλύτερα του Καναδά, με έδρα την Οττάβα, έχοντας υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 64,5 δισ. δολαρίων. Τα κεφάλαιά του προέρχονται από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας του Καναδά, στο Δημόσιο, στη βασιλική αστυνομία του Καναδά και στον καναδικό στρατό.zougla.gr