Τα ψέματα της Ν.Δ. για την οικονομία

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 20.9.JPGΕίναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Ν.Δ. επιδόθηκε σε μια… διασπορά ψευδών ανακοινώσεων και δηλώσεων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς της Συγγρού επιδόθηκαν σε μια σωρεία ανακριβειών, το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν ως τραγική την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας έως του σημείου να διαστρεβλώνουν ακόμη και επίσημα στοιχεία ανεξάρτητων αρχών.

Όπως λέει η λαϊκή παροιμία, “το ψάρι βρομάει από το κεφάλι”, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. επιβάρυνε το χρέος της Ελλάδας κατά 90 δισ. ευρώ, όταν είναι σαφές ότι τα 50 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, τα οποία φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ αφορούν τις τράπεζες, ενώ 7-8 δισ. ευρώ θα δοθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες. Επομένως, δεν προκύπτει νέο χρέος 90 δισ. ευρώ… Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί βιώσιμο το χρέος, όταν τόσο η συμφωνία όσο και το ανακοινωθέν του Eurogroup της 14ης Αυγούστου, αλλά και οι δηλώσεις των θεσμών κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση.

Από εκεί και πέρα, την τελευταία εβδομάδα, η Ν.Δ. προσπάθησε να κάνει το άσπρο – μαύρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει σε μια σειρά ζητημάτων. Όπως φαίνεται, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν, οι επίσημοι οικονομικοί “δείκτες” φανερώνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν καταρρέει, όπως διατείνεται το επιτελείο της Συγγρού, αλλά αντίθετα, σε ορισμένους τομείς, παρουσιάζει βελτίωση.

 

Και ανάπτυξη…

Πολύ μελάνι φαίνεται ότι χύθηκε για δύο άκρως σημαντικά στοιχεία: την ανάπτυξη και την ανεργία. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σημειώθηκε συνεχόμενα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ. Μάλιστα, στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή κατά τη διάρκεια της “διαπραγμάτευσης” Σαμαρά, είχαμε μεγάλη συρρίκνωση τουΑΕΠ κατά 6,6% και 4,7% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Εν τέλει, στην πραγματικότητα, τα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου (2012 – 2014) το ΑΕΠ μειώθηκε συνολικά 9,7% σε σχέση με το 2011.

Αντίθετα, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2015, παρά τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, τις απειλές που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άδεια ταμεία που παρέλαβε, σημειώθηκε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,6% και 1,6% αντίστοιχα. Έτσι, παρά τον οικονομικό “στραγγαλισμό” της χώρας από τους πιστωτές και την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2015, της πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε, αλλά μεγεθύνθηκε συνολικά 1,1% σε ετήσια βάση.

 

…και μείωση της ανεργίας

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αντί να μειώσει την ανεργία, όπως ψευδώς υποστηρίζουν ο κ. Μεϊμαράκης και το αφήγημα του «success story», εκτόξευσαν το ποσοστό της στο ιστορικό – υψηλό 27,9% τον Σεπτέμβριο του 2013, δηλαδή έπειτα από έναν χρόνο πλήρους διακυβέρνησής τους. Στη συνέχεια, παρόλο που το ποσοστό της ανεργίας αποκλιμακώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού και της μετανάστευσης των νέων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν ανεργία 25,9%, δηλαδή υψηλότερη απ’ όση παρέλαβαν το 2012.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. παρέλαβε ανεργία 25,9% τον Ιανουάριο του 2015. Μετά τον Μάρτιο ακολούθησε πτώση της ανεργίας, η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έπεσε στο 25,2% τον Ιούνιο, ενώ το β’ τρίμηνο συνολικά “έπεσε” στο 24,6%!

Όπως μάλιστα δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

 

Οι “μύθοι” των επενδύσεων

Με συγκεκριμένα και πάντως επίσημα στοιχεία, μεγέθη και ποσοστά καταρρίπτουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ την προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας και για τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τους παραπάνω κύκλους, είναι αστήρικτοι και αυθαίρετοι οι ισχυρισμοί του Β. Μεϊμαράκη και των υπόλοιπων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας πως η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε επενδύσεις και ανάπτυξη και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έδιωξε. “Για μια ακόμα φορά τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τους διαψεύδουν κατηγορηματικά” προσθέτουν και σημειώνουν ότι:

* Οι συνολικές επενδύσεις, όπως μετρώνται με βάση τον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου, μειώθηκαν κατά 33,5% τα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντ. Σαμαρά σε σχέση με αυτό που παρέλαβαν, πέφτοντας σε επίπεδα χαμηλότερα από του 1995.

* Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη πτώση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ από 15,7% σε 11,6%, που είναι σχεδόν το μισό από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, λοιπόν, το 2012 – 2014 όχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι συνολικές επενδύσεις, αλλά, αντίθετα, σημειώθηκε τεράστια αποεπένδυση, η οποία υπήρξε ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην πολύ μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,7% τα ίδια χρόνια.

Από την άλλη, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε αύξηση του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου κατά 5,1% και συνολικά του ΑΕΠ κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, όταν στην κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.

 

Πρωτογενές πλεόνασμα εν μέσω ασφυξίας

“Απάντηση” έδωσε η Κουμουνδούρου στη Ν.Δ. και για τις κατηγορίες που απηύθυνε για οικονομική αποσταθεροποίηση, κατάρρευση εσόδων και πρωτογενή ελλείμματα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της Κουμουνδούρου παρέθεσαν στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, από όπου προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου, Αυγούστου για το 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου) ανήλθε σε 1.946 δισ. ευρώ, ενώ για την ίδια περίοδο του 2015 ανήλθε στο σχεδόν διπλάσιο επίπεδο, σε 3.801 δισ. ευρώ, και μάλιστα υπό συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

 

Ανθρωπιστική κρίση

Τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, για το αγροτικό και για το ΕΣΥ αποδόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και η Σ.Βούλτεψη ξεπέρασαν τα όρια. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “τους ενοχλεί το ότι αναφέρεται ο αριθμός των πραγματικών ωφελούμενων από αυτά τα μέτρα (κάρτα σίτισης, δωρεάν παροχή ρεύματος, επιδότηση ενοικίου) κι όχι απλώς ο αριθμός όσων έκαναν αίτηση για λογαριασμό των ωφελούμενων!».

«Δεν αμφισβητούν τους πραγματικούς αριθμούς: για παράδειγμα, συμφωνούν ότι εκδόθηκαν 145.359 κάρτες σίτισης, αλλά μας ‘μαλώνουν’ που αναφέρουμε ότι με τα τρόφιμα που θα αγοράζονται επί τουλάχιστον 9 μήνες θα τραφούν 349.826 άτομα αυτών των νοικοκυριών».

Πηγή: http://www.avgi.gr