Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στο τραπέζι της συνάντησης Βρούτση-τρόικα

broutsis

Στη σημερινή συνάντηση ης τρόικα με τον υπουργό εργασίας Γ. Βρούτσης θα πέσουν στο τραπέζι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014 και οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων το επόμενο έτος.

Μη επαρκή θεωρεί η τρόικα τα μέτρα που ψηφίσθηκαν χθες από τη Βουλή και περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς υπολογίζει πως αυτά θα έχουν δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ όταν το υπουργείο κάνει λόγο για 600 εκατ. ευρώ.

Η συνάντηση της τρόικα με τον κ. Βούρτση θα γίνει ενώ το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ που μόνον το 2013 ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ,θα ξεπεράσει δηλαδή κατά 1 δισ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει το Ταμείο  (2,7 δισ. ευρώ).

Το έλλειμμα αυτό το 2013 θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, ενώ η τρόικα πιέζει να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο το 2014. Για τον λόγο αυτό ζητά από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα αρχής γενομένης από τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο εστιάζει στην αύξηση εσόδων από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και από την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Έτσι, μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται με εντατικό ρυθμό και θα ξεκινήσουν το 2014 αφορούν στα κάτωθι:

•Σχεδιάζεται η ριζική αναδιοργάνωση της Επιθεώρησης Εργασίας και η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας.

•Δημιουργείται Μητρώο Παραβατικότητας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ προωθείται η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.

• Θα εμπλουτισθεί η λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διασταύρωσης των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) σε σχέση με τις καταβληθείσες, ώστε να κλείσουν οριστικά διαχειριστικά και λειτουργικά κενά που επιτρέπουν τη μεγέθυνση των φαινομένων εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

• Θα επεκταθεί η λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.