Συνάντηση Κι-μουν- Τζιντάο για τη Συρία


Συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι- Μουν, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΟΗΕ στο Πεκίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε φόρουμ για τη σινο-αφρικανική συνεργασία.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντησή τους οι δύο άνδρες δεν αναφέρθηκαν στην κρίση στη Συρία, θέμα το οποίο επρόκειτο να συζητήσουν.

Λίγο πριν, ο γ.γ. του ΟΗΕ είχε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεχί, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του ΟΗΕ να μεσολαβήσει για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα της Συρίας.

Μετά την άφιξή του αργά χθες το βράδυ στο Πεκίνο, ο Μπαν Κι-μουν απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού διαδικτυακά στη διεύθυνση sina.com.
«Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εργαστούν με την αίσθηση του επείγοντος – ο χρόνος είναι σημαντικός αυτή τη στιγμή – για να σταματήσει η αιματοχυσία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Όταν μια κυβέρνηση δεν προτίθεται και δεν μπορεί να προστατεύσει τους ίδιους τους πολίτες της από αυτές τις θηριωδίες η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να παίξει ένα ρόλο, έχει την ευθύνη να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους», διευκρίνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.