24.7 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων το 2023 – Η αρχή θα γίνει από την Κρήτη

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται τον νέο χρόνο στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης της χώρας και δη στα νοσοκομεία, καθώς το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αλλάξει ριζικά τον Χάρτη Υγείας.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που φέρνουν τα πάνω – κάτω στις συνθήκες εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης του υπουργείου Υγείας, προανήγγειλε και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, οι οποίες θα ξεκινήσουν πιλοτικά τους επόμενους μήνες από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης

Εντός του 2023 θα ξεκινήσει η πρώτη – πιλοτική σε πρώτη φάση – προσπάθεια για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και υγειονομικών μονάδων, προκειμένου να περιοριστεί ο “νοσοκομειοκεντρικός” ρόλος του ΕΣΥ και να εξοικονομηθούν οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τον περιορισμό του ρόλου του Δημόσιου Νοσοκομείου, καθώς σ’ αυτό καταφεύγουν σήμερα οι πολίτες για κάθε πρόβλημα υγείας – μικρό ή μεγάλο – με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις, τα ράντζα, την ταλαιπωρία και τη μη εξυπηρέτηση τους.

Παράλληλα, προωθείται και ενισχύεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (προσωπικός γιατρός, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.α.), αλλά και η προώθηση της κατ’ οίκον νοσηλείας και ανακουφιστικής φροντίδας σε περιπτώσεις χρονίως πασχόντων ασθενών.

Το τελευταίο προωθείται μέσω σχετικού Νομοσχεδίου που ψηφίζεται στις 21 Δεκεμβρίου από τη Βουλή.

Σε «πειραματικό σωλήνα» η Κρήτη

Η αρχή για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων θα γίνει από την 7η Περιφέρεια Κρήτης εντός του 2023, εάν όλα εξελιχθούν κανονικά και το σχέδιο δεν μπει «στον πάγο» εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών.

Η Κρήτη μπαίνει πρώτη στο “στόχαστρο” των νέων αλλαγών, καθώς στο νησί υπάρχουν οκτώ συνολικά νοσοκομεία, τα τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Νομό Λασιθίου.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός υγείας: «Όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου)»

Μιλώντας από το βήμα του Πανελλήνιου συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, ο κ. Πλεύρης, υπογράμμισε πως στόχος των συγχωνεύσεων είναι να δημιουργηθούν «ισχυρές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες, ενώ άλλες δομές θα αλλάξουν χαρακτήρα (σ.σ. αλλαγή χρήσης)».

Η αλλαγή του Χάρτη Υγείας της χώρας έρχεται μαζί με σειρά άλλων αλλαγών: Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει ρόλο και θα γίνει η κύρια πηγή χρηματοδότησης των νοσοκομείων μέσω των νοσηλίων που καταβάλλει, ενώ γίνονται ήδη προσπάθειες, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ να αποκοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα ενταχθεί πιο ενεργά στον τομέα εξυπηρέτησης των ασθενών.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Σχολιάζοντας τα μέχρι σήμερα “κακώς κείμενα” του “νοσοκομειοκεντρικού” συστήματος Υγείας ο υπουργός Υγείας υποστήριξε, πως είναι δύσκολο με τα υπάρχοντα δεδομένα να υλοποιηθεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα του:

«Σήμερα οι δομές υγείας εξυπηρετούν τοπικές πολιτικές και όχι υγειονομικές ανάγκες και οι κλινικές για το ποιος θα γίνει διευθυντής», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζει, πως η διαμόρφωση του νέου Χάρτη Υγείας δεν θα οδηγήσει στο κλείσιμο δομών, αλλά αντιθέτως με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα έρθει η αναβάθμισή τους και η κάθε μία από αυτές θα προσαρμοστεί στις κατά τόπους υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, θα υπάρξει “καλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσω του ΕΟΠΥΥ”, αλλά και η πλήρης στήριξη τους βάσει του προγράμματος DRG’S που έχει υλοποιηθεί στην Κρήτη. (πρόγραμμα που τεκμηριώνει και κοστολογεί τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες).

«Μπορούμε πια να συζητήσουμε με βάση τις ανάγκες που έχουμε και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, ώστε να έχουμε τις καλύτερες υγειονομικές δομές που χρειάζονται, γιατί η λογική δεν είναι να σπαταλάμε πόρους σε υποστελεχωμένες δομές αλλά να έχουμε ισχυρές δομές που θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που θέλουμε και άλλες δομές οι οποίες θα έχουν αλλάξει έναν χαρακτήρα. Και σε αυτόν όλο το ρόλο υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας».

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ΕΣΥ

Ο σχεδιασμός για την αλλαγή του Χάρτη Υγείας δεν είναι καινούργιος. Όμως, έμεινε αναγκαστικά “στα χαρτιά” εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προαναγγείλει τόσο τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως την “πρώτη γραμμή άμυνας” του ΕΣΥ, όσο και τον εξορθολογισμό της χρήσης των δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί πριν από ένα χρόνο στις “παθογένειες” που αναδείχθηκαν στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας.

Περιέγραψε μάλιστα το νέο σύστημα που θα δημιουργηθεί, ως “hub and spoke”, δηλαδή νοσοκομεία «συγκέντρωσης και διανομής».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν clusters μικρότερων νοσοκομείων, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες και θα συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα τριτοβάθμια, όταν θα χρειαστεί να παραπέμπονται σε αυτά τα πιο σοβαρά περιστατικά.

«Έτσι θα γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο. Θεωρώ απόλυτη υποχρέωση μας να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας», είπε.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία

Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, όμως, έφεραν και τις πρώτες αντιδράσεις από τις πλευρά των υγειονομικών.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι μαγαζιά για να κλείνουν εάν δεν είναι κερδοφόρα. Και μία ανθρώπινη ζωή να σώσουν σε ένα έκτακτο περιστατικό είναι ανεκτίμητη η λειτουργία τους. Με τη διαχείριση του κορονοϊού απεδείχθη ο ανεκτίμητος και αναντικατάστατος ρόλος τους. Αντί λοιπόν να προτείνει μέτρα ενίσχυσης ο Υπουργός Υγείας, ανακοινώνει την κατάργηση τους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε αντιδιαστολή με τα όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μάλιστα τονίζει πως δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για δωρεάν υγεία και ισότιμη πρόσβαση, «όταν ένας ασθενής με παθολογικά προβλήματα θα πρέπει να ξενιτεύεται σε άλλο νομό για να νοσηλευθεί. Εάν η κυβέρνηση θέλει να μην διακομίζονται τα περιστατικά στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας, χρειάζεται να ενισχύσει τα μικρότερα. Πως να χειρουργήσουν τα μικρά νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν διαγνωστικά μηχανήματα, αναισθησιολόγους, χειρουργούς και άλλες απαραίτητες ειδικότητες; Θα φορτώσουν με ράντζα τα μεγάλα νοσοκομεία καταργώντας τα μικρότερα», καταλήγει.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων