Συγχαρητήρια από την πρόεδρο της Βραζιλίας στους διαδηλωτές

h-proedros-brazilias-ntilma-rousefΕγκώμια από την Πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, εισέπραξαν οι διαδηλωτές στη Βραζιλία την Τρίτη. Σύμφωνα με την κα. Ρούσεφ οι διαμαρτυρίες είναι ένα  νομιμοποιημένο κάλεσμα για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και ευαισθησία από πλευράς κυβερνώντων σε όλα τα επίπεδα.

Σε ομιλία της το πρωί, μετά από μια νύχτα διαδηλώσεων σε σχεδόν 10 μεγάλες πόλεις της λατινοαμερικανικής χώρας, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, η κ. Ρουσέφ σημείωσε ότι η κυβέρνησή της συνεχίζει να είναι προσηλωμένη στην “κοινωνική αλλαγή” και αφουγκράζεται με προσοχή, όσα ακούγονται μέσω των διαδηλώσεων.

Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση συλλογικής απαρέσκειας στη Βραζιλία μετά την οικονομική κρίση και το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο είχε συγκλονίσει την Βραζιλία πριν 20 χρόνια και είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον πρόεδρο της.

Αιχμή των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η αύξηση του κόστους χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, ωστόσο γρήγορα οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν στο ζήτημα της αστυνομικής βίας και της κυβερνητικής διαφθοράς.