Στουρνάρας: «Σε χώρα της ανάκαμψης μετατρέπεται η Ελλάδα»

stournaras

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τα όσα εκτίμησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το 2014 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «χώρα της ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος» από χώρα της κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι η χώρα «βιώνει σήμερα την αλλαγή του αναπτυξιακού της προτύπου», το οποίο, όπως τόνισε, θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια.

Το νέο οικονομικό πρότυπο, όπως το περιέγραψε ο υπουργός θα είναι: μικρότερο κράτος, αλλά αποτελεσματικότερο, αυξημένη ιδιωτική πρωτοβουλία με στιβαρούς εποπτικούς μηχανισμούς, κράτος σε πλήρη παραγωγική διαδικασία και επιδοματική πολιτική σε όσους όντως το έχουν ανάγκη.

Όσον αφορά το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «όπως ο προϋπολογισμός του 2013 αποδεικνύεται  πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που είχαμε προβλέψει, αυτός του 2014 θα είναι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου του 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ. «Αυτό αποτελεί σταθερή βάση για την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.