«Στοχευμένες πολιτικές για την μείωση της αδήλωτης εργασίας»

B85983AE43E9E7076D7268416B75A633Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση της αδήλωτης εργασίας, τόνισε πως χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Η μαύρη εργασία είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς, στη χώρα μας, όπως προκύπτει κι από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Κατά την άποψή μου, αυτό οφείλεται τόσο στην εξασθένηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας, όσο και στην οικονομική κρίση και στην αύξηση της ανεργίας.

Είναι ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα που χρειάζεται στοχευμένες πολιτικές σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας.

Η εξάλειψη του νοσηρού αυτού φαινομένου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική που θα ενδυναμώνει την επιχειρηματικότητα και θα καταργεί όλα τα αντικίνητρα για την παραοικονομία και βέβαια, με μία σαρωτική μεταρρύθμιση στα εργασιακά που θα δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ασφάλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κι επειδή εγώ ποτέ δε μασάω τα λόγια μου, πρωτίστως οι εργοδοτικοί φορείς είναι αυτοί που θα πρέπει να δώσουν τη μάχη για την καταπολέμηση του αντικοινωνικού αυτού φαινομένου κάνοντας μία εκστρατεία για την καταδίκη της ανασφάλιστης εργασίας και την ανάδειξη όλων των πλεονεκτημάτων της ασφαλισμένης και ποιοτικής εργασίας», τόνισε ο κ. Μίχαλος.