Στο στόχαστρο των ελεύθερων σκοπευτών τα παιδιά στη Συρία

pateras suria

Πάνω από 11.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο που έχουν στη Συρία σχεδόν τρία χρόνια τώρα, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Ομάδα Έρευνας Οξφόρδης που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

Η ίδια έκθεση αναφέρει πως εκατοντάδες παιδιά έχουν γίνει στόχος ελεύθερων σκοπευτών. Πιο αναλυτικά, η έκθεση κάνει λόγο για 11.420 νεκρά παιδιά, που η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 17 έτη. Από αυτά τα 389 δολοφονήθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Η πλειοψηφία των παιδιών έχει σκοτωθεί από βόμβες ή οβίδες στις γειτονιές τους.

Συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια έχουν χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ηλικίας από ενός έτους, αναφέρει η έκθεση.Στο σύνολο, 764 παιδιά έχουν εκτελεστεί και περισσότερα από 100 -ανάμεσά τους και βρέφη- έχουν βασανιστεί.

Η έκθεση με τίτλο «Κλεμμένο Μέλλον – ο κρυφός απολογισμός της παιδικής θνησιμότητας στη Συρία» εξετάζει στοιχεία από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2013. Τα αγόρια-θύματα είναι περισσότερα από ότι τα κορίτσια, σε αναλογία δύο προς ένα.

Στο Χαλέπι παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών παιδιών, όπου έχουν σκοτωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- 2.223 παιδιά.

«(Παιδιά σκοτώνονται σε) βομβαρδισμούς των σπιτιών τους, στις κοινότητές τους, στη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, την ώρα που περιμένουν στην ουρά για ψωμί ή την ώρα που πηγαίνουν στο σχολείο» αναφέρει μία από τις συντάκτριες της έκθεσης, η Χάνα Σαλάμα.

Τα στοιχεία αναφέρονται μόνο σε όσα θύματα έχουν αναγνωριστεί μόνο σε θανάτους, η αιτία των οποίων έχει σαφώς καθοριστεί.