Στην «Προσευχή» το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Δράμας

2C0354FA5B5FE7DD37A24A7220E1054D

 

Το 37ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας έφτασε στο τέλος του. Με ένα μαραθώνιο προβολών με 38 ταινίες στο ελληνικό διαγωνιστικό και 58 στο διεθνές του πρόγραμμα, αφιερώματα και λογοτεχνικά αίθρια, η Δράμα για μια εβδομάδα μεταμορφώθηκε σε ένα σημείο συνάντησης νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, σε ειδική τελετή που διήρκησε τρεις ώρες.

Ειδικότερα, στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα η Επιτροπή (αποτελούμενη από τους Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Δημήτρη Αθανίτη, Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιάννη Σακαρίδη) αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει με τον «Χρυσό Διόνυσο», τον Θανάση Νεοφώτιστο για την ταινία του «Προσευχή», που αναφέρεται στο σχολικό εκφοβισμό. Ένα νέο σκηνοθέτη σπουδαστικής ταινίας, ο οποίος αξιοποίησε «αποτελεσματικά την φωτογραφία, τον ήχο και το μοντάζ, σε ένα σφιχτό σύνολο, με ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας καθημερινά».

«Η διάκριση αυτή είναι μία επιβεβαίωση που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να δημιουργώ», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Θανάσης Νεοφώτιστος, το οποίο αφιέρωσε στους συνεργάτες του που τον βοήθησαν και τον στήριξαν στην υλοποίηση της ταινίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο «Αργυρός Διόνυσος» απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Σαμαρά για το φιλμ «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» , μια «γοητευτική ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες και αισθητική, η οποία με χιούμορ και παράλογες ανατροπές, μας ταξιδεύει από την απώλεια στην εύρεση και πάλι πίσω». Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο δήλωσε πως «το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στο ελληνικό σινεμά» και πρόσθεσε πως αν και πιστεύει πως δεν θα αλλάξει τίποτα, καλό είναι να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Ακόμη, τιμητικές Διακρίσεις Καλύτερης Γυναικείας και Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκαν ομόφωνα στην Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου και στον ‘Αλκη Παναγιωτίδη για την ερμηνεία του στην ταινία «Εβίβα» των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσας Μπάστα.

Το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Προγράμματος του Φεστιβάλ απέσπασε η ταινία «Λίγο Φως» του Αντρέ Μάρκες (Πορτογαλία/ Ρουμανία). Ενα εξαιρετικό φιλμ για μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Μία ταινία- που σύμφωνα με την κριτική επιτροπή (που αποτελείται από τους Thomas Stenderup, Gerald Weber, Ιωακείμ Μυλωνάς, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Miroslav Momcilovic και Manuela Cernat ) -αντιπροσωπεύει τέλεια την κινηματογραφική τέχνη σε όλα τα στάδια : σκηνοθεσία, υποκριτική, φωτογραφία, μουσική και του δυναμικού συμβολισμού στην αφήγηση.