Στη Βουλή ο «πόλεμος» για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος

63ED0E2BEE94F5494281044F46E32536Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή διεξάγεται μεταξύ συγκυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος και το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μεμψιμοιρία και αναξιοπιστία. Επισήμανε ότι οι προβλέψεις του κ. Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου για επι τα χείρω αναθεώρηση του προϋπολογισμού, λήψη νέων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων και ανυπαρξία πλεονασμάτων, «διαψεύστηκαν δραματικά», με αποτέλεσμα «να ακυρώνεται ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας την κακή και αναξιόπιστη προσέγγισή της σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι «σήμερα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι έως χθες μόνο δύο ήταν αυτοί που το αμφισβητούσαν: ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τρόικα».

Νωρίτερα, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το διάγγελμα του πρωθυπουργού «κακόγουστο θέατρο» και «επικοινωνιακά παιχνίδια της δεκάρας», υποστηρίζοντας ότι η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί «ψίχουλα» και παρωχημένη τακτική εν όψει εκλογών.

Παρομοίασε μάλιστα την κυβέρνηση με «τους ληστές που καταλήστεψαν το σπίτι και μετά επιστρέφουν τις αλατιέρες, ζητώντας από τα θύματα να τους πουν ευχαριστώ» και την κατηγόρησε ότι «κρύβει» τη συμφωνία με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποτελεί «σφαγείο» και «λαιμητόμο» για τα εργασιακά.

Βορίδης: Οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκαν δραματικά

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «ο κ. Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού έλεγε ότι το πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί, πως το πλεόνασμα είναι επισφαλές, αφού δεν στηρίζεται σε βελτίωση της οικονομίας. Ο Τσίπρας διαβεβαίωνε τότε τους πολίτες πως ο προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα με νέα σκληρά μέτρα, αλλά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα διώξει την τρόικα. Μιλούσαν για προϋπολογισμό επικοινωνιακής απάτης και πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταθέσει νέο, συμπληρωματικό. Πως είναι προϋπολογισμός λιτότητας με 9 δισ. ευρώ μέτρα και πως, αντί για πλεόνασμα, θα δημιουργηθεί κενό πάνω από 3 δισ. ευρώ -μέτρα που θα πληρώσει ο λάος».

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε: «Τι κάνουμε τώρα, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά λέγατε πριν από τέσσερις μήνες και σήμερα ο προϋπολογισμός υλοποιείται, πιστοποιήθηκε και είναι αυτός που μας δίνει 2,75 δισ. ευρώ πλεόνασμα».

Τέλος, κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να απαντήσει εάν θεωρεί «σφαγείο» τη διανομή 500 εκατ. ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Λαφαζάνης: Επικοινωνιακά παιχνίδια της δεκάρας τα περί διανομής πλεονάσματος

«Κακόγουστο θέατρο» και «επικοινωνιακά παιχνίδια της δεκάρας» χαρακτήρισε το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί «ψίχουλα» και παρωχημένη τακτική εν όψει εκλογών.

Καταγράφοντας την πρώτη ισχυρή αντίδραση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για «πρωτοφανή εμπαιγμό των πολιτών» και προσπάθεια της κυβέρνησης «να χρυσώσει το χάπι για τη διακομματική καταστροφή από το 2010 έως σήμερα. Οι εξαγγελίες αποτελούν προεκλογικές πινελιές εν όψει των εκλογών του Μαΐου».

Παρομοίασε, δε, την κυβέρνηση, με «τους ληστές που καταλήστεψαν το σπίτι και μετά επιστρέφουν τις αλατιέρες, ζητώντας από τα θύματα να τους πουν ευχαριστώ» και την κατηγόρησε ότι «κρύβει» τη συμφωνία με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποτελεί «σφαγείο» και «λαιμητόμο» για τα εργασιακά.

Αμφισβήτησε την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας: «Δεν ξέρουμε εάν υπάρχει αυτό το πλεόνασμα ούτε την έκτασή του, όμως αρχίζετε προεκλογικές υποσχέσεις, την παλιά μέθοδο να μοιράζετε υποσχέσεις σε αυτούς που θεωρείτε ιθαγενείς».

Υποστήριξε, δε, ότι η κυβέρνηση κρύβει τη συμφωνία, γιατί «έχει συνομολογήσει συμφωνία σφαγείο και λαιμητόμο για εργασιακά θέματα, επαγγέλματα που υποτίθεται απελευθερώνονται, αλλά στην ουσία σφαγιάζονται».

Εξήγησε ακόμη ότι «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρει απώλειες στα Ταμεία κατά εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Πώς θα αποπληρωθούν; Με νέο σφαγιασμό των συντάξεων. Γιατί αυτά που δίνετε από το πλεόνασμα στα Ταμεία είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές απώλειες. Θέλετε αναπτυξιακά μέτρα επ’ ωφελεία εργοδοτών εις βάρος Ταμείων. Επιδόματα τριετιών: απ’ ό,τι λέγεται, για τους μακροχρόνια άνεργους που επαναπροσλαμβάνονται, θα περικόπτεται 50% η προστιθέμενη αξία των μισθών. Αυτό είναι σφαγιασμός μισθωτών και θα γίνουν αθρόες απολύσεις, για να προσληφθούν μακροχρόνια άνεργοι».

Κουκουλόπουλος: Οι μόνοι που αμφισβητούσαν το πλεόνασμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τρόικα

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι οι μόνοι που αμφισβητούσαν το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τρόικα και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να παραδεχθεί ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο».

Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, «γιατί στηρίζουμε την προσπάθεια που πρώτοι εμείς ξεκινήσαμε».

Τέλος, υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, γιατί δεν είναι μεταρρύθμιση αυτό που τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αγριότητα», ενώ συμπλήρωσε πως «τα εργασιακά θα ξανασυζητηθούν μετά από ένα εξάμηνο. Αν μας ρωτάτε, δεν ανησυχούμε, γιατί είμαστε σε εγρήγορση και γιατί πιστεύουμε σε αυτή την προσπάθεια. Η ελληνική οικονομία παίρνει μπρος και θα διώξει τις απαιτήσεις της τρόικας. Θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, έτσι ώστε στο τέλος του καλοκαιριού να έχει αλλάξει ριζικά η πολιτική ατζέντα».