Στη “στενή” και ο γιος του Ερντογάν;

erntogan

Σάλος από το πρωί σε όλα τα τουρκικά μέσα, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται και η σύλληψη του γιου του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά. Ήδη, από την ώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο έχει πραγματοποιηθεί η σύλληψη δεκάδων ατόμων, περιλαμβανομένων πολύ γνωστών επιχειρηματιών και υιών επιχειρηματιών για υπόθεση χρηματισμού. Οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα είναι καταιγιστικές. Ο τούρκος πρωθυπουργός έδωσε εντολή και παύθηκαν πέντε αστυνομικοί διευθυντές που συνέλαβαν γιους πολιτικών.

Εντός της ημέρας αναμένεται συνάντηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο Αμτουλάχ Γκιούλ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η Τουρκία πλέον βρίσκεται σε σταυροδρόμι εξελίξεων και εν μέσω σκληρής επικράτησης ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον πανίσχυρο χότζα αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος εκπροσωπεί το λεγόμενο «πολιτικό ισλάμ». Ο Γκιουλέν στήριζε εδώ και 20 χρόνια όλες τις κυβερνήσεις στην Τουρκία και η σύγκρουσή του με τον κ. Ερντογάν έχει να κάνει με τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2014 με διαφαινόμενο «εκλεκτό» του κινήματος Αμτουλάχ Γκιούλ

Ο ισχυρός υπουργός του Ταγίπ Ερντογάν, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς βρέθηκε στο στόχαστρο για τις υποθέσεις διαφθοράς.

Από οπτικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα εμφανίζεται να λαμβάνει από επιχειρηματία το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται την ίδια ώρα οι έρευνες για άλλους τρεις υπουργούς που κατηγορούνται για διαφθορά. Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αποκλείουν ακόμα και εντός της ημέρας να υπάρξει ανασχηματισμός, ώστε ο Ερντογάν να ηρεμήσει τον κόσμο που έμεινε έκπληκτος από τις αποκαλύψεις ότι πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες βρίσκονται πίσω από υποθέσεις χρηματισμού, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την όλη υπόθεση ως «βρώμικη επιχείρηση κατά της κυβέρνησης» διαμηνύοντας πως δεν θα επιτρέψει πολιτικές συνωμοσίες