Σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο ΣΕΒ από την νέα κυβέρνηση

o-proedros-seb-d-daskalopoulosΓια την πρόκληση που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, είναι να παγιώσει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σε σεμινάριο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για την απασχόληση στην Ελλάδα, ο κ. Δασκαλόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση, σημείωσε, ωστόσο, ότι ύστερα από τέσσερα χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας και ύφεσης, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε στασιμότητα και η κοινωνία εξακολουθεί να μη βλέπει διέξοδο ενώ παρόλα όσα έχουν γίνει, η κρίση δεν δείχνει σημάδια ουσιαστικής αναστροφής.

Ακόμα επανέλαβε τις θέσεις του ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ζήτησε τη συμβολή του διεθνούς οργανισμού στη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου σύμβασης “που να αγκαλιάζει τα πλατύτερα προβλήματα της εργασίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης”.

“Η ΕΓΣΣΕ είναι ένα αδειανό πουκάμισο” δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος, όπου ζήτησε την προσαρμογή της ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο με στόχο τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διέπεται από μία τυπολατρική, γραφειοκρατική προσπάθεια διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης και αναδιανομής του εισοδήματος.

“Οι παλιές διεκδικήσεις είναι, πλέον, άνευ περιεχομένου, το συνηθισμένο παζάρι για τον κατώτατο μισθό είναι άνευ αντικειμένου” υποστήριξε και πρόσθεσε: “”Αυτά που ξέραμε, δεν ισχύουν πια. Δεν έχουμε οι κοινωνικοί εταίροι σήμερα την πολυτέλεια να είμαστε αντίπαλοι. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε από απλοί κοινωνικοί εταίροι να γίνουμε συνέταιροι σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και σε μια κοινή προσπάθεια για τη νέα μορφή ανάπτυξης και προόδου”.