Σπάει κάθε ρεκόρ το χρέος των χωρών του ΟΟΣΑ

99A4414AC770982477C4C283A66795C1Τα επίπεδα-ρεκόρ του τέλους του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου θα υπερβεί φέτος το συνολικό δημόσιο χρέος των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου. Αυξάνεται έτσι η πίεση στις κυβερνήσεις που πρέπει να το αναχρηματοδοτούν, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στις χώρες του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία, θα ξεπεράσει το 116% του ΑΕΠ τους, που είναι το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος το 117% του ΑΕΠ, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ.

Δεν είναι μόνο το επίπεδο του χρέους υψηλό, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό του λήγει την επόμενη τριετία, με το 30% σχεδόν του μακροπρόθεσμου χρέους να πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί έως το τέλος του 2016, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για τον κρατικό δανεισμό.

Αν και ένα τόσο υψηλό επίπεδο αναχρηματοδότησης δεν είναι πρωτοφανές, η μετακύλιση του χρέους θα γίνει πιο πολύπλοκη από τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από την απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού για θέματα διαχείρισης δημόσιου χρέους, Χανς Μπλομεστάιν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αποπληρωμές, οι συνολικές δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθούν ελαφρά φέτος στα 10,6 τρισ. δολάρια από 10,8 τρισ. δολάρια πέρυσι.

Η Ιαπωνία θα είναι ο μεγαλύτερος εκδότης χρέους φέτος, καθώς σχεδιάζει να δανεισθεί ποσά που αντιστοιχούν στο 64,7% του εθνικού προϊόντος της. Ο δανεισμός της Ιαπωνίας θα ανέλθει στο 35% του συνολικού δανεισμού των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στα 34 μέλη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται κυρίως πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες. Μερικές αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Μεξικό και η Τουρκία, είναι μέλη του οργανισμού, αλλά δεν είναι οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.