ΣΥΡΙΖΑ: Νέες ερωτήσεις στη ΝΔ, για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Tsipras sti sunedriasi tis KE tou SYRIZA bima

Εκ νέου ερωτήματα προς τη ΝΔ, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση της στο θέμα των υποβρυχίων και της σύμβασης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη, από τον Απρίλιο του 2012 για την υπόθεση των ΤΟR Μ1 και την υπόθεση των υποβρυχίων και τη η στάση που είχε τηρήσει η ΝΔ.

Η δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη, πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012, είχε ως εξής: «Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε, ο ίδιος που -το 2010- αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά -αντί των οκτώ- να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από τον Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».

Τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι τα εξής:

«-Τι θα πράξει η ΝΔ σε ό,τι αφορά στο αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σκανδαλώδη σύμβαση δεδομένου ότι πρόκειται για τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση;

»-Επιμένει η Νέα Δημοκρατία στα όσα είχε καταγγείλει ο τότε εκπρόσωπός της τον Απρίλιο του 2012, καθώς δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου το 2010 ή θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Βενιζέλο;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει οτι, «για τη σκανδαλώδη σύμβαση του 2010 υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες βαραίνουν τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως επίσης και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Όπως τονίζει το σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των καταγγελιών του Γιάννη Μιχελάκη το 2012 αλλά και της στάσης του κόμματος της ΝΔ το 2010, μπορεί να υποθέσει κανείς με ευκολία ότι «η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταστεί απολύτως σαφές ότι θα παρέχει “κάλυψη” στον κύριο Βενιζέλο για λόγους… πολιτικών και κυβερνητικών ισορροπιών».