ΣΥΡΙΖΑ: Η μη προφυλάκιση στελεχών της Χ.Α εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση

Tsipras sti sunedriasi tis KE tou SYRIZA bima

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα της Χρυσής Αυγής, στην οποία αναφέρει ότι «είναι απαίτηση της κοινωνίας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της εγκληματικής οργάνωσης, οι πηγές χρηματοδότησής της, η σχέση της με τους κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και το σύνολο των υποθέσεων στις οποίες αυτή εμπλέκεται».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
Η απόφαση της δικαιοσύνης για την μη προφυλάκιση στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης γεννά εύλογα ερωτήματα, ενώ εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση για την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της υπόθεσης.

Η κυβέρνηση επέδειξε ένα πλεόνασμα επικοινωνιακής διαχείρισης, ώστε να καλύψει την μακροχρόνια αδράνειά της, ενώ αντιμετώπισε το όλο ζήτημα με εξαιρετική προχειρότητα. Την ίδια στιγμή που επένδυσε στο τηλεοπτικό σόου των συλλήψεων, δεν απέστειλε τους φακέλους στη Βουλή για να αρθεί η βουλευτική ασυλία και να βοηθηθούν οι δικαστικές αρχές στο έργο τους. Η προσπάθεια του κ. Δένδια, σε σημερινή του συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία να αποποιηθεί των ευθυνών του, εκθέτει τον ίδιο, αφού όφειλε εδώ και καιρό να έχει επιληφθεί όλων των καταγγελιών για τη Χρυσή Αυγή.

Είναι απαίτηση της κοινωνίας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της εγκληματικής οργάνωσης, οι πηγές χρηματοδότησής της, η σχέση της με τους κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και το σύνολο των υποθέσεων στις οποίες αυτή εμπλέκεται.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής είναι πρωτίστως πολιτικό. Η υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό υπονομεύει την ίδια την προσπάθεια αντιμετώπισης του φασιστικού φαινομένου. Η κυβέρνηση που γνώριζε τόσο την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όσο και τη διείσδυσή της στο κράτος, αλλά κώφευε, την ίδια στιγμή που στοχοποιούσε την αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες, έστρωσε το χαλί στην κλιμάκωση της φασιστικής βίας.

Είναι αναγκαία η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας απαιτεί τη θωράκιση σε όλα τα επίπεδα και την απομόνωση όλων όσοι την υπονομεύουν.