Συντάξεις: 3 χρόνια αύξηση του ορίου ηλικίας και περικοπές ζητά ο ΟΟΣΑ

perikopessuntakseis

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ ζητά σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 – 3 έτη και αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων, ενώ κάνει έμμεση αναφορά για μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις που έμειναν προστατευμένες από τις περικοπές του Μνημονίου.

Ο οργανισμός στην 370 σελίδων έκθεση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε 34 χώρες-μέλη φωτογραφίζει, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την πλήρη αλλαγή του σημερινού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και νέες μειώσεις προσεχώς.

Η έκθεση εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και οι παρατηρήσεις για την Ελλάδα εστιάζονται σε τρία σημεία:

1. Η δαπάνη για τις συντάξεις παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ, από το 25% που ήταν πριν, παραμένει εντούτοις υψηλή σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ που δαπανούν οι χώρες του ΟΟΣΑ.

2. Παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών είναι τα 61,9 έτη, ενώ των γυναικών τα 60,3 έτη όταν η μέση ηλικία αποχώρησης στις χώρες μέλη του Οργανισμού είναι τα 64,2 έτη για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες. Μάλιστα, η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις 5 χώρες με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.Στην πράξη ο ΟΟΣΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι έρχεται και άλλη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εν όψει μάλιστα των αλλαγών στο ασφαλιστικό που πρόκειται να συζητηθούν εντός του 2014. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις και εκεί, αν κρίνει κανείς από τη σύγκριση που κάνει ο οργανισμός, θα πρέπει να αναμένεται μια μέση αύξηση κατά 2 έτη.

3. Γίνεται λόγος για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία καλύτερα μισθολογικά έτη. Τονίζεται ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργατικού βίου.

Το απόσπασμα που στοχοποιεί τις χαμηλές συντάξεις: “Από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει, έχουν προστατευθεί σημαντικά τα χαμηλά ποσά”.

Στη έκθεση εξηγούν πως έτσι αναστρέφονται πλήρως τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς όσοι είχαν υψηλούς μισθούς και πλήρωσαν περισσότερες εισφορές στα Ταμεία είδαν τις συντάξεις τους να πέφτουν ακόμη και στο 50%, ενώ όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές και εργάστηκαν για μικρότερο διάστημα προστατεύτηκαν από τις μεγάλες μειώσεις.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τις επερχόμενες σαρωτικές αλλαγές θα είναι οι εργαζόμενοι σε ηλικίες 35-55 ετών που ήδη βγαίνουν στη σύνταξη με τις μεταβατικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν από το 2010 και παρέμειναν με το νόμο 4093/12. Παρότι ο νόμος  4093/12 αύξησε τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, ήτοι από τα 60 στα 62 και από τα 65 στα 67, εντούτοις και «εσωτερικά» του ασφαλιστικού συστήματος έχουν διατηρηθεί και ισχύουν τα παλιά και χαμηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη, που σπεύδουν να τα αξιοποιήσουν φυσικά κατά χιλιάδες οι εργαζόμενοι για να προλάβουν τα χειρότερα.