Συνάντηση Βενιζέλου – Νίμιτς για συμβιβασμό στην ονομασία της ΠΓΔΜ

3994149A5DFAF92DD02A654195C7767B

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο κ. Νίμιτς πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη σε Αθήνα και Σκόπια με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών για την εξέρευση κοινά αποδεκτής λύσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επιδιώκει να επιτύχει έναν πολιτικό διάλογο, ενδεχομένως με μία συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που δεν θέλει η Αθήνα.

Ο αμερικανός διπλωμάτης θα επιδιώξει να συμβιβάσει τα μέχρι στιγμής ασυμβίβαστα, με το βλέμμα στον προσεχή Δεκέμβριο, όταν και πάλι θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών των δύο πρωθυπουργών Νίκολα Γκρούεφσκι και Αντ. Σαμαρά, το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων παραμένει μεγάλο.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν ο κ. Νίμιτς κομίζει κάποια νέα πρόταση ή αν στον χαρτοφύλακά του θα έχει και πάλι την πρόταση για «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» η οποία είχε ενοχλήσει την ελληνική πλευρά, παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρήθηκαν.

Έχει καταστεί σαφές ότι η τοποθέτηση του γεωγραφικού προσδιορισμού στο πολίτευμα της γειτονικής χώρας και όχι στον όρο «Μακεδονία», δεν είναι αποδεκτή, ενώ οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι στα περισσότερα σημεία της η πρόταση ήταν προβληματική