Συνάντηση Larry Fink με Σαμαρά και Προβόπουλο

Larry Fink

Ο επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink θα συναντηθεί σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 11 το πρωί με τον κ. Προβόπουλο και θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Θέμα συζήτησης θα είναι το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, η αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και το θέμα των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η BlackRock Solutions είναι μια από τις θυγατρικές εταιρείες της BlackRock, η οποία συνεργάζεται άμεσα με την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς έχει αναλάβει να αξιολογήσει τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα, το πόρισμα της BlackRock έχει παραδοθεί ήδη στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Προβόπουλος σε χθεσινή του συνάντηση με την ΟΤΟΕ ανέφερε τα εξής:

– οι Τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και των Ξένων επενδυτών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

– Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι τράπεζες είναι οι αυξημένες επισφάλειες γεγονός που θα τους επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης που θα αρχίσουν να εξομαλύνονται μέσα στο 2014.

– Η περιορισμένη πιστωτική επέκταση δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γιατί υπάρχει ακόμα αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος, αλλά στη χώρα μας η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, όταν αρχίσει να ανεβαίνει το ΑΕΠ.

– Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων.

– Η γιγαντιαία συγχώνευση τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα «να μαζευτεί» με ομαλό τρόπο, χωρίς αναταράξεις στα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και οι επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών επιβεβαιώνουν αυτήν τη διαπίστωση.

– Μια ουσιαστική συμβολή των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη θα ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας (αξιοποιώντας τη δική τους εμπειρία), έτσι ώστε να υπάρξει υγιής επανεκκίνηση σε παραγωγικούς τομείς.

– Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».

– Τα χρονικά περιθώρια από την Τράπεζα Ελλάδος εξαντλήθηκαν για τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, που έκλεισαν, όμως οι καταθέσεις σ’ αυτές τις τράπεζες διασφαλίστηκαν απόλυτα και οι διαδικασίες που αφορούν στους εργαζόμενους θα εξελιχθούν ομαλά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να λειτουργούν με τραπεζικά κριτήρια. Επίσης δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των συνεταιριστικών τραπεζών.