Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Κέρι και Λαβρόφ. Προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

johnKerryO υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε τη νύχτα της Τετάρτης από το Παρίσι ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να “συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες”.

“Ξεκινήσαμε μία διαδικασία σήμερα και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση» της κρίσης, είπε ο Κέρι αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει να συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη στη Ρώμη. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω διαλόγου.

“Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες με τη Ρωσία (καθώς και) με τους Ουκρανούς προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε να εξομαλυνθεί, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κρίση να ξεπεραστεί” είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Τις προθέσεις αυτές τις συμμερίζονται όλοι, ακριβώς όπως τις έχω περιγράψει, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. Τόνισε μάλιστα ότι η στάση των ΗΠΑ “δεν έχει μεταβληθεί στο παραμικρό”.

“Δε μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η (εδαφική) ακεραιότητα, η (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας να παραβιάζονται και αυτές οι παραβιάσεις να μείνουν χωρίς συνέπειες” είπε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχουν “κάποιες ιδέες στο τραπέζι” για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία κι ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κέρι προσέθεσε ότι είχε “μηδενικές προσδοκίες” για το ενδεχόμενο μιας ρωσοουκρανικής συνάντησης στο Παρίσι.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης με θέμα την ουκρανική κρίση, ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσουν στις 14:30 τοπική (19:30 GMT) στη Νέα Υόρκη.

Αυτή θα είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή. Τη Δευτέρα η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση μετατράπηκε σε «διάλογο κωφών» με την Ρωσία να δέχεται πιέσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς όμως να αλλάξει θέση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάλιστα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση μετά το τέλος αυτής της δημόσιας συνεδρίασης, σαφές δείγμα του χάσματος μεταξύ των μελών του.

Η Μόσχα, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτοντας το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας.news24.gr