Συμφωνία Σερβίας-Κόσοβου για τις εκλογές στην Πριστίνα

20070800_pristina_belgrade_athena_tampela_small

Μια ανάσα πριν από την ρήξη έφτασε το Βελιγράδι και η Πρίστινα στη μάχη για το πλαίσιο των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο στις αρχές Νοεμβρίου, με τη διαμάχη να λήγει τελικά αφού η Σερβία χρειάστηκε να απειλήσει με πλήρη αποχώρηση από τις συνομιλίες εξομάλυνσης.

Η διαμάχη έδειξε για άλλη μία φορά πόσο εύθραυστη είναι η διαδικασία διαλόγου, στην οποία πίεσε ουσιαστικά τις δύο πλευρές η ΕΕ.

Η Πρίστινα είχε αρνηθεί να δώσει άδεια στον σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάσιτς να επισκεφθεί τους σερβικούς δήμους. Μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, ο Ντάσιτς ανέφερε ότι «το ζήτημα επιλύθηκε».

«Η αξιοπιστία μου αμφισβητήθηκε από την στιγμή που δεν μπορούσα να πάω στο Κόσοβο, και ήταν ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο δεν ήταν βιώσιμο» είπε ο Ντάσιτς, εξηγώντας με ποιο σκεπτικό απείλησε να αποσυρθεί από τις γενικότερες συνομιλίες.

Πάντως, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες ενταξιακές συνομιλίες με το Βελιγράδι, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων, η οποία επιτεύχθηκε τον Απρίλιο.