Σύγκρουσα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια- “Ναι” σε Εξεταστική Επιτροπή ΚΚΕ, ΧΑ

bouli

Η συζήτηση που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή και αφορά στη πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα των υποβρυχιών, οδηγείται σε συνθήκες μετωπικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ξεκίνησε πρώτος της αντιπαράθεση αφούπροτού ακόμη ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές, απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «σήμερα θα πρέπει να απολογηθεί» και στην πραγματικότητα «οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κατήγοροι αλλά είναι κατηγορούμενοι».
Από την άλλη πλευρά, ο  γενικός εισηγητής του κόμματος, Θοδωρής Δρίτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται σήμερα στη συζήτηση όχι με διάθεση ουσιαστικών απαντήσεων αλλά «με συστηματικές προσπάθειες παραπλάνησης και αντιπερισπασμού που δεν αγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που το έχει προαναγγείλει ήδη το ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν ελέγχει σήμερα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον αρμόδιο υπουργό εκείνης της κρίσιμης περιόδου, που είχε την ευθύνη να δώσει λύσεις αλλά που με τους χειρισμούς του τα πράγματα έγιναν χειρότερα και από πριν.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, άφησε αιχμές στο ίδιο κλίμα ότι το κείμενο της πρότασης είναι υπαγορευμένο από πρόσωπα που βρίσκονται στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν άμεση εμπλοκή σε ζημιογόνες εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η θέση της ΝΔ, όπως αυτή αναλύθηκε από τον γενικό εισηγητή της, Κώστα Τασούλα, συμπυκνώνεται στο ότι αυτήν τη στιγμή η τακτική Δικαιοσύνη ερευνά τα θέματα των συμβάσεων των Ναυπηγείων, ότι η σύμβαση του 2010 έχει συζητηθεί στη Βουλή, σε μια προανακριτική και μία εξεταστική επιτροπή και στο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματικό στόχο να υπονομεύσει την κυβερνητική σταθερότητα και συνοχή.

Οι εισηγητές από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, με διαφορετικό ωστόσο σκεπτικό, ενώ «κατά» δήλωσαν η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

Θα στηρίξουν κατά πλειοψηφία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ενώ κατά συνείδηση θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ.